Майсторът кларнетист Славчо Ангелов: Брестовишката школа е много сериозна!

 

На www.kupih.com гостува един от изявените майстори в съвременната тракийска музика – кларнетистът Славчо Ангелов (крайният вдясно на снимката). Основател и ръководител е на оркестър „Славей”. Българската народна музика трябва да се съхранява, защото е най-ценното на българския народ. Тя е гордостта на българина, споделя Славчо Ангелов. Неговият оркестър е от съставите със специфичен стил, където музикалните мотиви и ритъмът на изпълненията по интересен начин събират ведно традицията и новото. Познавачите на народната музика с удоволствие забелязват, че Славчо Ангелов дава път на млади музиканти, които едновременно се развиват и показват завидни умения. Сега в „Славей” свирят младият саксофонист Костадин Ангелов и барабанистът Костадин Василев. Синове са на братята музиканти Ангел и Васил Ламбови. За народната музика и прочутия музикален Ламбов род от Брестовица говори в това интервю Славчо Ангелов.

Твоята гордост май са младите музиканти, които събираш около себе си?

Благодарим на бога, имам прекрасни инструменталисти и на драго сърце, където имаме покана, представяме оркестъра.

Сериозна школа се оказа брестовишката, по колко часа свирите?

Това е добър въпрос! Действително е много сериозна школа, защото растат много млади музиканти и момчетата репетират усилено. Това е един добър знак за нашата школа, ако няма конкуренция, няма да е интересно.

Твои колеги от Брестовица казват, че младите музиканти там свирят по цял ден. Така ли е?

Да, свирят по цял ден, трудят се и заслужават добро.

Направи ли основна промяна на кларнета, каквито планове имаше преди време?

Абсолютно. Не само аз, би трябвало всички колеги да си поддържат инструмента. При една добра свирка, става добро свирене!

Славчо, виждаме ви по музикалните канали с нов репертоар и малко променяте тракийския жанр на моменти. Вариация ли е това?

Това е свободно съчинение! Трябва хората да са доволни, да се мисли най-доброто. Без постоянство не виждам начин как да има развитие народната музика.

Ти си един от достойните представители на музикалния Ламбов род от Брестовица. С какво този род се наложи в народната ни музика?

Моят музикален род е на сто години – музикално родово дърво. Нашите прадеди са свирили на цигулка, моят дядо Салчо Ламбов, аз съм кръстен на него, беше един от най-добрите кларнетисти за неговото време. След това баща ми – Ангел Ламбов, чичо ми Коста – саксофонист. След това сме ние – аз, моите братовчеди. Направихме една голяма фамилия. Да не забравяме Ангел Ламбов, който свири с оркестър „Славяни” и често гостува с Иво Папазов, с Младен Малаков.

Ще видим ли някой ден Ламбови бенд?

Има какво да покажем. Нашата фамилия е богата на кларнетисти, саксофонисти, клавиристи, барабанисти. Всичко го имаме в нашия род.

Колко минути издържаш на солиране?

(Смее се продължително.) Не искам да прозвучи по-пресилено. Може някой да ме разбере погрешно. Старая се да бъда в нормите. Не се предавам. Запазвам отговора за себе си. Искам да го докажа с кларнета!

Leave a Reply