Смолянската библиотека “Николай Вранчев” събира традицията и иновациите

Традиция, професионализъм и книжна атмосфера с много знаци – това е най-краткото определение за Регионалната библиотека “Николай Вранчев” в Смолян. От www.kupih.com уловихме тези особености с еднодневно присъствие в библиотеката. Нейният интернет адрес е www.librarysm.com, а на нашите читатели предлагаме интервю със зам.-директора Йорданка Вълчева, водеща и ресора “Връзки с обществеността”. Книгата изисква изграден навик за четене и ако човек го няма, книгата трудно ще го допусне, споделя Йорданка Вълчева. Носител е на грамота от  Българската библиотечна асоциация за принос  в нейното развитие.

 

Г-жо Вълчева, естетически надпис Регионална библиотека “Николай Вранчев” посреща читателите на входа, но вътре в библиотеката се усеща национално излъчване. С какво бихте продължили?

Надписът е действително такъв, а обстановката вътре е на типичната национална библиотека, която съхранява хиляди томове литература.

Споделяте, че е най-добре, когато книгите и компютрите са на едно място. Откога ги събрахте.

Винаги го казвам и продължавам да твърдя, че това, което се случва в библиотеките с автоматизацията, е най-доброто. Знаем, че информацията е най-ценното нещо, но и информацията невинаги е инте,рнет. Нашите потребители трябва да докоснат и книжното тяло, а това става най-добре в библиотеката, където с помощта на професионален информационен специалист могат да открият онова, от което се нуждаят.

Ние ги събрахме от 2000 година, като постепенно започнахме да автоматизираме библиотеката, а от  2009 за нашите читатели имаме шест места с достъп до интернет и още три с електронните бази на библиотеката. За читателите деца има три места за интернте достъп и една прекрасна оборудвана зала за обучение, където правим обучение на библиотекари и наши потребители от различни възрасти.

Родопознанието  е силно съхранено в библиотечния ви фонд.

Отдел “Краезнание” съхранява доста добър фонд от краеведски издания и идеята ни е тези издания да бъдат дигитализирани, за да може нашите читатели да ползват съдържанието, но и да запазим оригиналите на  книгите – те са прекрасна ценност, която трябва да съхраним за поколенията.

Нямате ли усещането, че книгите, които се издават в областта на родопологията, носят някакъв по-специфичен аромат на закодираното в тях?

Родопите са красива планина и всичко хубаво и красиво е в нея. И нашата книжнина родопска! Радостно е, че привличаме и младите хора към тази книжнина, и се надяваме, че ще продължат традициите на родопските книжовници.

 

Leave a Reply