Студенти филолози мерят сили в морфологията на езика

Четиринайсетото издание на студентската олимпиада по морфология на съвременния български език започва в събота в Пловдивския университет.  Участие ще вземат студенти от „Българска филология”, „Славянска филология” и хибридните специалности във Филологическия факултет, информира доц. д-р Красимира Чакърова, инициатор на олимпиадата и зам.-декан на факултета. За олипийския връх в студентското познание на морфологията ще се конкурират само третокурсници. Дисциплината Морфология на съвременния български език се изучава два семестъра – втория на втори курс и първия на трети, сочат учебните програми на Пловдивския университет.

Открития на тази олимпиада са вече десетки филолози, продължили с успешна професионална реализация и след завършването на университета, посочиха организаторите, сред които са и представителите на езиковедската формация от студенти и докторанти, известна във националната филологическа общност под името Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов”.

Всяка години победителите се награждават на тържествена церемония, а първият олимпиец получава награда символ, превърната в запазена марка на организаторите.

Преподаватели и студенти участват в цялостната реализация на олимпиадата. В екипа на доц. д-р Красимира Чакърова са доц. д-р Константин Куцаров, гл. ас. Мария Павлова, докторант Десислава Димитрова и Енчо Тилев, двукратен носител на националния приз „Студент на годината”, информираха още от Пловдивския унивреситет.

Победителите ще станат ясни в средата на следващата седмица, когато ще бъде и официалното награждаване. Какъв е олимпийският модел и как се оценяват участниците, очаквайте в репортажа от езиковедското събитие.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Leave a Reply