Галеристи мотивираха защо Георги Убинов е наречен Графа, творецът реагира с мъдра усмивка

Всяко откриване на изложба е специален празник, но тази изложба е още по-специална, казаха домакините от галерия „Пловдив” за експозицията на Георги Убинов. Една от легендите на „Ботев” показа снощи за пореден път ширините на своя талант. Както www.kupih.com информира, художникът представи цикъла “Пловдивските църкви”.

Ще усетите автора по различен начин, а той е човек, разнесъл славата на Пловдив на спортния терен, по-късно с написването и на няколко книги, добавиха от галерия „Пловдив” и подчертаха, че творбите на г-н Убинов са силни, интригуващи и носят пловдивския дух. В представянето на твореца публиката чу още веднъж защо е наречен Графа. На терена е показвал невероятни качества, умее да борави със словото и да пресъздава своите емоции на платното. Това е ренесансовата личност. Той умее всичко, излъчва едно благородство и всички емоции вие ще ги усетите, акцентираха галеристите.

Художникът и семейството му посрещнаха гости от пловдивската общественост. Изложбата беше уважена и от председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов. Към него авторът изрази персоналната си благодарност.

Георги  Убинов вкарва енергията си само в правилна посока,  в израстване на духа. Аз адмирирам неговия кураж и неговата идея да събере в един цикъл пловдивските църкви. Това каза актьорът Златко Павлов пред присъстващите. Убинов и Павлов са дългогодишни приятели, а актьорът е водил и първата изложба на художника. Тази е осмата.

Когато започва творчески проект, Георги Убинов е силно концентриран в него, даде инфо пред www.kupih.com съпругата му Маргарита. Творбите са създадени за по-малко от една година. Авторът им Убинов обяснясна математически времето на появата им. Един ден обмисляш картината, на втория-третия я скицираш, на четвъртия – петия и малко още я покриваш с бои. И ти трябват десет-дванайсет дена. В залата има 30 картини, като ги умножите по тези дни, излиза времето, посочва Георги Убинов. Пристрастието си към изобразителното изкуство той нарича априорен феномен. И го срявнява с жажда, която избухва у него. Всичко има своята логика във времето. През 1961 Георги Убинов печели окръжен конкурс в Хасково. Тогава обаче футболът надделял и пособията по рисуване са сложени в друга позиция. Но изкуството е силно и преди малко повече от десет години платната започват да се появяват. Художникът Убинов с оразличаващо се настронение разказва как е нарисувал църквата „Св. Иван Рилски”, съпругата му дори остава учудена от творческия резултат. На следващия ден са взети платно и маслени бои и … картината е готова! По-късно тя е откупена от футболната личност Виден Апостолов  в София, където Убинов прави изложба на стадион „Георги Аспарухов”.

Следя футбола, ние сме част от футболната история на Пловдив. Футболът не може да не ме вълнува, категоричен е Убинов. И се насочва към темата за националния отбор. Виждате как страдаме, че нямаме отбор. Друго е да се изправиш с две ръце и да извикаш за собствения отбор. Аз като българин се чувствам част от българския отбор – независимо дали играя, или съм отвънка, разсъждава творецът Георги Убинов. Управлението е много важно.  Стоичков е започнал нелош поход. Дано този поход се увенчае с една по-голяма градивност във футбола, казва още футболистът, писателят и художникът.

Той вижда сериозни, задълбочени и можещи хора в „Ботев”. Мисля, че ще намерят алгоритъма „Ботев” да бъде отборът, от който се страхуват отборите, които идват тука от всички посоки на България, и градът отново да се гордее с един силен тим.

И заедно с оптимизма си за бъдещето на вековния клуб Георги Убинов продължава да нарежда и пренарежда ходовете в тридействието, както той го нарича, включващо профилите  и творческите му постижения – словото в текста, рисуването и футболната страст.

 

 

Leave a Reply