Посветиха изложба на училищен юбилей

 

Ученици от СОУ „Св. Патриарх Евтимий” – Пловдив, и преподавателят им по изобразително изкуство Елица Гигова посветиха изложба на 70-годишния юбилей на училището. Талантите в рисуването съхраняват и претворяват  духовното богатство на България. Изложбата беше представена вчера в НБ „Иван Вазов”. Директорът на библиотеката Димитър Минев поздрави художниците и им пожела перспективно развитие. От СОУ „Св. Патриарх Евтимий” отличиха с грамоти и най-силно представящите се с четката и боите.

Директорът на училището Валентина Стоенчева – Георгиева подчерта, че заниманието с изобразително изкуство повлиява положително на децата във формирането на тяхната ценностна система. По случай юбилея СОУ „Св. Патриарх Евтимий” издава алманах, където е описана историята на училището. Успешно е организиран и конкурсът „Аз и моето училище”. Учениците с художнически заложби са нарисували икони с лика на Патриах Евтимий. Една от иконите е публикувана и в алманаха. Неин автор е петокласникът Никола Генчев, който е работил в дует със студентката  Гергана Еленкова, провеждала стажа си в училището.

Ние постигаме много високи резултати на всякакви видове състезания, посочи директорът Валентина Стоенчева. Училището предлага два профила – „Хуманитарен” и „Природо-математически”.  СОУ „Св. Патриарх Евтимий” от тази есен стига рекордния брой на осем паралелки в пети клас. Учениците получават сериозна подготовка от висококвалифицирани специалисти.  Много силна е и успеваемостта в приема  след седми клас. Кандидатите да получат начално образование в училището, също са доста, каза още г-жа Стоенчева.

Творческите идеи и творческото излъчване на Елица Гигова привличат интереса на децата от СОУ „Св.Патриарх Евтимий”. Паралелният художествен изказ на г-жа Гигова в речта и в картините са добър знак за колоритно взаимодействие на устното слово и композицията в платната, убедени са познавачи на нейното творчество. Както е известно, Елица Гигова е внучка на Николай Хайтов: дъщеря е на белетристката Елена Хайтова и поета орфеист Никола Гигов.

Учениците, които работят под ръководството на Елица Гигова, пътуват тематично и посещават изобразяваните обекти. Качеството на картините дава положителната  информация, че от кръжока ще излязат художници с присъствие в изобразителното изкуство.

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Leave a Reply