Спортният специалист проф. Веселин Маргаритов: Залата е моя мечта от много години!

0

 

Проф. Веселин Маргаритов, доктор на педагогическите науки, е функционален декан на Пловдивския университет по спорт и социална дейност. Професорът е известен в академичната и спортната общественост. Значително е участието му в реализацията на проекта за новооткритата спортна зала на ПУ, както посочи в официалното си приветствие днес ректорът на алма-матер доц. д-р Запрян Козлуджов.

Проф. Маргаритов даде интервю за www.kupih.com.

Проф. Маргаритов, Пловдивският университет има вече своята многофункционална спортна зала. Вие като академичен и спортен човек откога я желаехте да бъде факт?

Това е една моя мечта от много години. Аз работя близо 25 години в университета и бях си поставил две глобални цели. Едната – да създадем специалност, по-късно – зала. Вече се реализира. Надяваме се, че и вбъдеще ще постигаме успехи. И най-вече тази зала да се пълни с млади хора, да спортуват, защото няма по-ценно от здравето.

Поспряха ли да спортуват студентите?

Има голямо желание, но нямахме база. Равновесието ще бъде възстановено след построяването на това спортно бижу на Южна България, защо не и на България!

Ректорът доц. Козлуджов каза, че Пловдивският университет върви към създаване на западноевропейски тип кампус, който да бъде на първо място в Европа. Вашите очаквания?

Той е готов да го направи. Убеден съм, че ще се реализира!

Как поддържат конкурентоспособното си ниво спортистите на ПУ?

Засега ние работим по определени нормативи, но предстои промяна на тези нормативи.

Когато има условия – спортен комплекс и вбъдеще бъде построен един хубав кампус, както каза и премиерът, за нивото на физическата дееспособност може да бъде изисквано подобряване. Ако трябва да бъдем откровени, досега ние нямахме условия.

Специалист сте и по кондиционна подготовка. Какъв е начинът да се постига кондицията на човешкия организъм, когато сме натоварени в ежедневието?

Първо, за да постигнеш нещо, трябва да имаш голямо желание, постепенност. Тя е една цяла наука.

Човек трябва да подходи много внимателно към себе си, да провери своя организъм на какво ниво е и леко, постепенно да започне физически натоварвания.

Много са причините и едва ли някой може да каже точната рецепта, но първото нещо, което трябва да се направи, е диагностика на физическото състояние и след това да се премине към една плавна методика за подобряване на физическата дееспособност.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Leave a Reply