Пловдивският университет гледа към кампус от западноевропейски тип, даде старт на спортна зала бижу

0

 

Ректорът на Пловдивския университет доц. д-р Запрян Козлуджов и премиерът на България Бойко Борисов прерязаха лентата на новопостроената спортна зала. Тя е изградена на собствен терен от 17 617 кв. м, в близост до новата сграда на висшето училище на бул. „България” № 236.

Ректорът се обърна най-напред към студентите и подчерта, че залата е предназначена за тях. В отглас бяха бурните им аплодисменти.

Това истинско бижу е чест за университета и града. Залата има своето бъдеще, акцентира доц. Козлуджов. Той припомни за изпълнените обещания от премиера и финансовия министър да се осъществи проектът за многофункционалната зала.

Ще усвоим и площите зад университета. Имаме реалния шанс да направим кампус, какъвто и в Западна Европа няма, като реализираме пилотен проект, изрази стратегическия си оптимизъм ректорът на Пловдивския университет.

Когато ние дойдохме на власт, Пловдив нямаше нито една зала, сега виждате, посочи в обръщението си към присъстващите премиерът Бойко Борисов. Той информира също, че догодина предстои в Пловдив да бъде открита и още една голяма спортна зала.

Казал съм на кметовете да идват при вас и да виждат тази зала. Този типов проект може да се използва, под 3 млн. излиза сградата. А когато те дойдат при мене, искат по 6-7 млн. за зала, подчерта министър-председателят. Според него с предстоящите разширения на спортната територия и предвидените модернизации за студентите се открива възможността да учат в един съвременен университет.

Ректорът на ПУ изтъкна приноса и на областния управител Здравко Димитров, на кмета Иван Тотев и представители на изпълнителната власт за реализацията на проекта. Сред официалните лица на откриването бе и министърът на спорта Свилен Нейков.

Доц. Козлуджов официално благодари и на своите заместници – професорите Георги Тотков, Невена Милева  и доц. Жоржета Чолакова, които са поемали задълженията му в моментите на неговата ангажираност с реализацията на спортната зала.

В благодарствените си думи ректорът на ПУ акцентира и на признателността към Христо Стоичков и неговото съдействие по успеваемостта на проекта за залата.

Пред всички присъстващи ректорът подари на премиера часовник, в който едни от стрелките функционират в обратна посока. Часовникът показва постъпателния ход на времето. Искам да кажа, тъй като сме връстници с г-н премиера,  че времето има за нас особена стойност. Вървете напред в посоката, която сте избрали, с увереността, че това е правилната посока, заяви в приветствието си доц. Козлуджов към министър-председателя. По-късно ректорът извади  и екип с № 13, а върху фланелката стояха подписите на премиера и финансовия министър, дадени през миналата година, като гаранция, за спортната зала.

Това е първото мащабно съоръжение в Пловдив и засега най-голямата инвестиция на държавен университет на стойност 4 млн. лева. По-голямата част от средствата, или 60% от тях, са осигурени чрез държавно финансиране. Останалите са собствени средства на ПУ „Паисий Хилендарски”, обясни доц.  Запрян Козлуджов. Той уточни, че новооткритата учебна спортнотренировъчна зала е на 2 етажа със застроена площ от 3 120 кв. м и обща разгърната площ от 4 150 км. м. В нея са разположени трибуни с 1027 седящи места, като на първия етаж е ситуиран обслужващ блок със съблекални за спортисти и помещения за съдии и треньори. Височината на съоръжението е 13 метра, което позволява практикуване на всички видове спорт, в това число и на художествена гимнастика.

Допълнително на прилежащия терен ще бъдат изградени игрища за футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и др. Предвиден е безпрепятствен достъп на хора с увреждания с помощта на рампи директно от външния терен – около цялата сграда се създава една платформа без оформени стълби пред самите входове. Паркингите за ежедневно използване се намират северно от залата. Те включват 150 места за леки коли, от които 16 са за паркиране на автомобили на хора с увреждания. Има и 3 паркоместа за автобуси.

Народния певец Николай Славеев, гайдаря Стефан Янев, деца танцьори, гимнастички и демонстрация на бойното изкуство винг-чун  видяха в тържествената програма гостите. Студенти, преподаватели и служители на университета показаха с поглед задоволството си от привлекателната придобивка.

Leave a Reply