Раздадоха наградите „Хр. Г. Данов”

Националните награди „Хр. Г. Данов” бяха раздадени на тазгодишните им лауреати. Милен Русков (на снимката) и Георги Господинов са носителите на приза в областта за българска художествена литература. При връчването на наградата зам.-кметът Стефан Стоянов, който беше и член на журито, обяви, че в комисията е имало продължителни дебати и се стига до решението призът да бъде двойно изразен.

Милен Русков печели за  „Възвишение”, а Георги Господинов – за „Физика на тъгата”. И двете книга са издадени от „Жанет 45”.

Яна Букова  с превода на „Питийски оди” на Пиндар, изд. „Стигмати”, е победителят в класацията за преводна художествена литература.
Авторът на ”Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989” Пламен Дойнов получи приза в „Хуманитаристика”. Кирил Гогов и издателство „5040” с „Украсени гръцки ръкописи от държавния архив в Тирана”. Т.І – ІІ са носителите на награда „Хр. Г. Данов” в сферата на „Изкуство на книгата”.
Божана Апостолова печели приза за детска литература  с „Малката Божана в нощта на чудесата”.

Книжарница „Хермес – Централ” е носителят на наградата „Хр. Г. Данов” за книгоразпространение. При получаването управителят на издателство „Хермес” Стойо Вартоломеев обяви, че получената парична сума ще бъде дарена на фондация „Пловдив – европейска столица на културата”. Какво каза Стойо Вартоломеев пред www.kupih.com за стратегията на издателството и личността на Хр. Г. Данов, очаквайте на сайта. Мултимедийното списание Public-Republic.com беше отличено за електронно издаване и нови технологии.

Литературоведът от Пловдивския университет Младен Влашки води церемонията по награждаването. При откриването на събитието беше оповестен и съставът на журито – председател арх. Георги Стоев, зам.-министър на културата, Игор Чипев от Министерството на културата, проф. Миглена Николчина, проф. Милена Кирова, илюстраторът Ясен Гюзелев, преводачът Георги Ангелов, поетът Иван Цанев  и зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов.

Националната награда “Христо Г. Данов” е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на “Европейски месец на културата”.

 

Leave a Reply