Художническата мисъл на Георги Убинов изобрази църквите на Пловдив

„Пловдивските църкви” е озаглавена поредната изложба на художника Георги Убинов. Името му обикновено сигнализира идеята за творческия триъгълник, защото Георги Убинов има резултатно проявление във футбола, рисуването и текста. През пролетта той издаде „Когато “канарчетата” стават орли!” – книга по случай 100-годишния юбилей на „Ботев”. Както kupih.com писа („Георги Убинов – във футбола, рисуването и текста”), „тя е атрактивен навигатор из вековната история на клуба. Георги Убинов е предпочел интересна сюжетна линия, в която се забелязва способът на хронологическото разместване и пренареждане на последователността от събития. Този композиционен избор идва като резултат на авторовия замисъл за художественост и смислова акробатика. „Когато „канарчетата” стават орли” не може да бъде преразказана. Тя е книга за четене и диалог с текста”.

Припомняме тези изречения, тъй като поначало творбите на Георги Убинов и самият им автор са нещо, което трябва да бъде видяно.

Изложбата живопис „Пловдивските църкви” се открива утре – 19 юни от 19.00 часа в галерия „Пловдив”. Галерията е на ул. „Авксентий Велешки” 20 (бивш Младежки дом). Експозицията ще продължи до 30 юни.

Погледът на Георги Убинов в творческите му търсения и постижения е поглед, по-различен от обичайното. С него футболистът, писателят и художникът Убинов присъства в общи тенденции, което го доказва като интегративен, но същевременно стои и с онова много свое – като възможности и визии. И така той задържа в несъперническо равновесие идята за образите да представиш футболната техника и събитията от футболната романтика, философизацията на всекидневието и обектите в платното на художника. Зад всичко това мисълта на Георги Убинов жонглира със собствените си идеи. И публиката бързо  повтаря аплодисментите!

 

 

Leave a Reply