Георги Убинов – Графа на 65!

 

Той е нестандартен, с различен поглед и още по-различен подход. Играл е успешно професионален футбол, тренирал е  подрастващи футболисти, анализира футбола експертно. Автор е на няколко футболни книги, а през 2012 издаде и „Когато „канарчетата” стават орли” – едно художествено-документално пътуване из историята на пловдивския клуб.

До футбола е философската му антропология и историческата тематика (и те конкретизирани в книги). И към всичко това се нарежда художникът… Така три профила, носещи автономност, намират своето интелектуално партньорство.

Това е Георги Убинов – Графа. Днес навършва 65 години. Роден е в Лесичово, минава през Електротехникума в Пловдив, висшето завършва в УНСС, впоследствие и НСА. Във футболната си кариера основно играе за Ботев Пд (за малко е обличал екипите на Спартак, Марица и Левски), а в последната година от кариера та си се състезава за Черноморец Бс.

В елитната група Графа има 227 срещи и 47 гола. За КСА участва в 45 двубоя и бележи 15 попадения. Достоен е и активът му в международни мачове – 60 мача и 25 гола в противниковата врата.

Графа е майстор на спорта, а през 1972 с Ботев става носител на Балканската клубна купа. В първия финален мач (27.IX. 1972) с Вардар след нарушение срещу Убинов Виден Апостолов открива головата серия за пловдивчани, които постигат победа с 5:0. Преди финала Графа пак дава своя принос за вземането на купата – негов е вторият гол в домакинството срещу Гьозтепе в Пловдив на 6 септември 1972 г. за класическото 3:0. (Другите две попадения са на брилянтния Динко Дерменджиев – Чико). Успехите в този турнир и завоюваната Балканска клубна купа Георги Убинов пренася със словесно майсторство в „Когато „канарчетата” стават орли”. А че това е книга, която прави захват на читателския интерес, съмнение няма. И този захват идва от различния подход на автора й, който в текстовите си композиции принадлежи на някаква по разчупена жанровост и преди нея  най-вече на стила си. При Георги Убинов като че ли жанрът  като пространство за творчество и стилът като система от похвати имат интересно съотношение и взаимодействие. Погледнато през призмата на игровия анализ, жанрът става стил, а стилът – жанр. Такъв е Георги Убинов – Графа особено в „Принципите ДОС и ДОЖ”. Графа може паралелно да разказва и да тълкува, да тълкува и да разказва. С тези признаци са заредени и художническите мутворби.

Графа е тонрежисьор на тридействието от футболна игра, текстописане и картина. Картина е и стилът му. Картина с движеща се перспектива, без да излиза от собствено запазената зона на константното. Различието в стила на Графа се улавя, то е особеност на неговия творчески натюрел и преминава в речевите способи, характеризиращи общокомуникативната му личностна стратегия. В нея пишещият футболист и треньор, играещият писател и художник и рисуващият разказвач показват всеки един от талантите на Георги Убинов…

Честит празник!

2 thoughts on “Георги Убинов – Графа на 65!

  1. Борис Минков on

    Отлична ерудирана статия ,която Графа със своя космополитизъм заслужава

Leave a Reply