Артнощ обля Пловдив

 Визуалното изкуство потопи в тайните си хиляди снощи. Нощта на музеите и галериите обля  публиката за осми път. Дори разминаването по Главната и пътните коридори към Стария град даде заявка за концентрация в стъпките. Поколения пловдивчани и гости на града направиха артдестинации до музеите и галериите.

Праисторически артефакти и експонати от ювелирното изкуство показаха в Регионалния археологически музей. В Етнографския се появиха „Дългото платно на живота” –  съхранението на българските обичаи и празнични обреди от началото на XIX в. в Бесарабия; ръчно изработени модели на къщи, пресъздаващи духа на българската възрожденска архитуктура. С мото Изкуството като слово – словото като изкуство – авторски постери с изображения на първобългарски епиграфски писмени паметници и съчетание на дърворезбата като традиционно изкуство; словото като белег на народната идентичност видяха също в Етнографския.

Историческият презентира миналото на Пловдив от XIV до XIX в. с богат документален и снимков материал. Пловдив беше показан и през обектива на фотографите от края на  XIX в. заедно с  първото българско земеделско-промишлено изложение, проведено тук през 1892 г.

Звезди във Венеция извади Градската художествена галерия. Експозицията съдържа портретни фотографии на знаменити личности от областта на киното, литературата, изобразителните изкуства, музиката и танца, гостували на Венецианското биенале и Венецианския кинофестивал през втората половина на XX век.

Народната библиотека „Иван Вазов”  презентира дарителски фондове с авторски картини на изявени имена, както и книги, подарени на библиотеката с автограф от създателите им.

Още на десетки артзони под тепетата изкуството властваше в своето внушително шествие. Пленени от екзотизма на представяните продукти и различната артемоция, десетки посетители се питаха минути след 01.00 защо вечерта на музеите и галериите не се превърне в посрещач  на следващото утро?! …

2 thoughts on “Артнощ обля Пловдив

  1. Борис Минков on

    Браво на гр. Пловдив,че продължава да утвърждава тази традиционна нощ на отворените музей!Такива вълни,потоци от хора нашите сънародници,назад във времето,единомислещи,ентусиазирани сигурно са виждали преди неизбежни войни/ изключвам задължителните манифестации по време на соца/.Настроение,енергия излъчваха тези съвременни “културни войни”дошли от всички квартали на Пловдив ,както и от близки и далечни селища на България ДОБРОВОЛНО,в името на съхранение на българския дух;До догодина приятели!
    Борис Минков

  2. Маргарита Журналова on

    С нетърпение всяка година очаквам нощта на отворените музеи и галерии. Констатирам, че все повече се увеличават представленията и изявите на младите хора участници в това събитие за Пловдив. Радвам се като гледам тълпите от хора влизащи в галериите, музеите или спрени пред импровизираните сцени за изява. Надявам се тази традиция да продължи и да се радраства с нови идеи за изява на талантливите хора.

Leave a Reply