Свръхинтерес към семинар в ПУ

Три заявки за три секунди са били подадени по елетронен път за регистрация във втория семинар по въпросите на правописа и пунктуацията. Това стана ясно на откриването му вчера в Пловдивския университет. Езиковият форум събра учители от цялата страна. Както www.kupih.com информира, първата реализация на семинара беше в началото на януари.

Зам.-деканът на Филологическия факултет доц. д-р Красимира Чакърова приветства участниците и подчерта ефективността на форума,  който е с мото „Актуални проблеми на правописа и пунктуацията”. В два модула гл. ас. д-р Теофана Гайдарова от Катедрата по български език представи езиково-правописната ситуация с оглед на положението в правописния речник от 2002 и новоизлезлия през 2012.

В интерес на всички е да усвоим по-бързо речника. Да Ви е полезна срещата, подчерта в обръщението си доц. д.ф.н. Вера Маровска, ръководител на Катедрата по български език. Тук ще получите компетентна и безпристрастна оценка, посочи доц. д-р Иван Чобанов, представител на деканското ръководство на Филологическия факултет.

За семинара пристигна и зам.-директорът на Института за български език проф. д-р Елка Мирчева.

Предвижда се през 2013 Официалният правописен речник на българския език да има разширено издание, стана ясно на лингвистичния форум.

След седмица Филологическият факултет на ПУ “Паисий Хилендарски” организира практикум по правопис и пунктуация за зрелостници, кандидат-зрелостници и кандидат-студенти, на който ще бъдат представени промените в новия правописен речник на съвременния български език  – “Официален речник на българския език” (София, изд. “Просвета”, 2012 г.). Практикумът е на 09.02.2013 г. от 11 часа в 6. ауд. (Ректорат, 1. етаж). На специализиран щанд ще се продават с отстъпка учебни помагала за държавния зрелостен изпит по български език и литература и за кандидатстудентския изпит по български език, пише сайтът на факултета.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Leave a Reply