Ученици тренираха правопис и пунктуация, хванаха тактиката на члена

Ученици от страната дойдоха в Пловдивския университет и тренираха правопис и пунктуация в национален практикум. Инициативата на Филологическия факулет набра бързо скорост и зрелостниците запълниха заявките за участие, стана ясно през седмицата.

Зам.-деканът на факултета доц. д-р Красимира Чакърова откри лингвистичния форум и подчерта, че присъствието на учениците е гаранция за отношението им към родния език. Филолозите от Пловдивския университет презентираха мултимедийно и специалностите, които факултетът предлага. Както се разбра преди време, най-новата е „Лингвистика с маркетинг”. Представители на различните катедри отговаряха на кандидатстудентски въпроси, свързани с календарния график и спецификата на изпитите за кандидатстващите за филологически специалности в Пловдивския универистет. Д-р Милена Стойкова от Катедрата по руска филология покани кандидат-студентите да посетят университета и в предстоящите през пролетта дни на отворените врати. За това събитие www.kupih.com ще информира.

С два езикови модула д-р Теофана Гайдарова разясни специфики в българския правопис и пунктуация и посочи измененията, въведени с новия правописен речник.

Лингвистичният форум завърши с практически задачи. Учениците слагаха успешно члена в поредица от изречения, където бяха заложени и по-особени случаи на това екзотично за българската граматика явление. Участниците тренираха и пунктуацията в различни по сложност модели заедно с други граматични задачи.

Верни на организаторските си стратегии, домакините от Филологическия факулет дадоха възможност на кандидат-студентите да избират и полезни за тях помагала в областта на правописа и пунктуацията, предлагани на импровизирания книжен базар пред 6. аудитория в Пловдивския университет.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

Leave a Reply