Стажант по медицина дебютира успешно при гинеколозите

Стажант-лекар направи своя дебют на гинекологичен форум. Пловдивчанинът Любомир Паунов презентира доклад „Още за синдрома на поликистозните яйчници” по време на Шестата национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Младият медик сега провежда дипломния си стаж в УМБАЛ „Св. Георги”, но интерес към академичните форуми в медицината проявява от по-рано. Към момента в биографията на Любомир Паунов са няколко съавторски участия в научни публикации, участие в научни проекти нa МУ-Пловдив, посещения на международни конгреси по медицина. Любомир притежава сертификат за квалификация по спортна физиология и спортна медицина, както и сертификат за завършено обучение по хомеопатия

Синдромът на поликистозните яйчници е едно от най-често срещаните хормонални нарушения в гинекологията. Oт него са засегнати до 8% от жените в полово зряла възраст. Въпреки името на синдрома, което се асоциациира с киста на яйчника, е важно да се уточни, че не става въпрос за туморно заболяване, а нарушение в произвежданите от яйчника хормони, посочи в началото на презентацията си младият медик. Той се спря и на факторите, които може да доведат до този синдром, а именно: предразположение на самия организъм; фамилна обремененост – майка, сестра и т.н. (въпреки това досега не е изолиран определен ген, който дa се посочи за причинител на състоянието); намалената чувствителност към инсулин (това се потвърждава и от факта, че около 10% от жените с поликистозни яйчници развиват диабет към 40 г. възраст).

Разбра се, че синдромът на поликистозните яйчници предизвиква проблеми с репродуктивните способности на жената, а при повечето пациентки и менструацията настъпва рядко, понякога дори до пълно спиране на мензиса. Това са външните признаци на липсваща овулация – причина за безплодие, като в някои случаи липсата на менструация се редува и с продължителни неправилни кръвотечения, стана ясно от изложението.

Поликистозният яйчник отделя повишено количество мъжки полови хормони (андрогени), които се проявяват със засилено окосмяване – по горната устна, брадичката, гърдите и долната част на корема. При оценката на окосмяването трябва да се имат предвид широките индивидуални и расови различия. Жените с по-тъмен цвят на кожата имат естествено по-засилено окосмяване, подчерта в академичните си слайдове Любомир Паунов. Той изтъкна, че акнето и омазняването на косата също могат да са причинени от високи нива на мъжките полови хормони.

Поликистозните яйчници водят и до наднормено тегло. То се срещав 30 до 75% от жените с яйчникова поликистоза. Повишеното количество мастна тъкан може да се дължи първично на заболяването, но от друга страна, самата мастна тъкан променя обмяната на хормоните и влошава състоянието. Така се получава затворен кръг, пресичането на който е необходимо условие за успех на лечението.

В хода на презентацията си стажант-медикът посочи и основанията за поставяне на диагнозата за яйчникова поликстоза, както и методите за нейното лечение.

Дебютът на младия пловдивчанин, който през настоящата учебна година ще получи университетската си диплома за лекар, беше адмириран от участниците в конференцията. Някои от тях го поздравиха и персонално за добратата систематизация и извеждането на основните особености по темата. Случайно или не, програмата на форума показа, че Любомир Паунов презентира своята тема след две от водещите имена в съвременната гинекология и академични представители на пловдивската школа – проф. д.м.н. Благовест Пехливанов, началник на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Св. Георги”, и д-р Георги Крумов.

Екипът на www.kupih.com пожелава на Любомир Паунов иновативни достижения в медицината и поредица от участия на интернационални форуми.

Leave a Reply