kupih.com

изкуството на стила
Home » Изкуство » Георги Убинов – Графа сложи чар до вълшебен миг на Светлана Желязкова

Георги Убинов – Графа сложи чар до вълшебен миг на Светлана Желязкова

11.04.2013, Тенчо Дерекювлиев Публикувано в Изкуство, Лайф парти, Новини

Познатият като многовалентен творец Георги Убинов- Графа участва във Великденската изложба „Цветове”, открита снощи в Дружеството на пловдивските художници. Публиката видя картината на Убинов, назована „Чар”. Популярният футболист на „Ботев” дойде в залата със съпругата си Маргарита и свои приятели. Графа влезе в артистичен дрескод и в типичния си   стил да вижда в широк периметър направи бърз обход на изложените творби.

Георги Убинов е автор на поредица от самостоятелни изложби, като най-новата сред тях бе през 2012  под наслов „Пловдивските църкви”. В началото на тази година Убинов представи в книжарница „Хеликон” книгата си „Принципите ДОС и ДОЖ”, публикувана и в превод на английски, направен от Ганка Коева. „Принципите ДОС и ДОЖ” е четиво, концентрирало философията и антропологията в синтетично цяло, посочват за книгата изследователи.

Верен на мисловната си стилистика, Георги Убинов-Графа е кодирал архетипи в картината „Чар”, констатира www.kupih.com. Останалото е интерпретация на зрителите…

Минути след старта на изложбата Убинов влезе в творчески разговор с авторката на две от платната, които бяха привлекли погледа му – „Юлска нощ” и „Един вълшебен миг”. Картините са авторство на Светлана Желязкова. Женските образи доминират в нейното творчество. Жената носи по-голяма пластика, интерпретира пред сайта Светлана артрешенията си за наситеното присъствие на женското начало в творбите й.

„Един вълшебен миг” отразява желанието за среща сам със себе си, заявявайки удоволствието да се преоткриваш. Фигуралната композиция характеризира картините ми, посочва художничката за спецификите в собственото си творчество. Нощта носи особени чувства. Тя е загадъчна, дефинира Светлана за нощта и нейното отражение в художествените й замисли.

В разговор с нея екипът на  www.kupih.com интерпретира по формулата един вълшебен миг в юлска нощ е равен на чар, разигравайки заглавията на двете творби и изложената паралелно до тях „Чар” на Георги Убинов. Трите произведения намират обединителна линия в излъчваната топлина, анализира Светлана Желязкова триадата от наслови, които по принципа на неслучайността се оказаха в геометричен контакт.

Светлана завършва „Сценография на музикално-сценичните жанрове” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и участва в национални и международни изложби.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов и Вихра Григорова приветстваха творчески участниците в изложбата и техните гости. За духа на твореца, импулсите да се създават художнически произведения и изкуството като светоглед, бяха част от акцентите при откриването на изложбата „Цветове”. Почти 60 автори участват със свои творби. Изложбата е подредена в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон” 32. То е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg

2 коментари to “Георги Убинов – Графа сложи чар до вълшебен миг на Светлана Желязкова”

  1. Симеон Българанов says:

    Много красив репортаж! Ако всички медии,сайтове..действат така етично ,ако в тях15% е критичноста ,а 75% е градивноста и позитивизма,както прави вашето електроно издание;България по скоро би станала приказно място за живеене.Поздравления за автора Тенчо Дерекювлиев ,от чиито статии блика добронамереност.Да даде господ на България повече такива пишещи братя!

  2. Аспарух Илиев says:

    Приветствам автора за този материал. Познавам г-н Убинов като негов ученик по футбол преди години. Харесвах го като треньор, а съм виждал и други негови картинил Г-н Дерекювлиев представя в статията си много вярно неспокойния дух на Жоро Убинов-Графа. Бях и на представянето на книгата Принципите ДОС и ДОЖ на български и на английски. И там ми се стори, че авторът беше организатор на събитието. Представи го по много оригинален начин. Пожелавам му успех в работата и да продължава да пише такива силни материали, проникновени и задълбочени.

Коментирай