Георги Убинов във футбола, рисуването и текста

„Когато „канарчетата” стават орли!” е футболно заглавие, набрало бързо скорост сред читателската аудитория. Книгата имаше премиера наскоро в Пловдив, а автор е Георги Убинов. Бившият футболист на „Ботев” е известен с творческите си способности и присъствие. Издал е няколко книги, сред които футболната тема, античната история и философските разсъждения са симетрични разположения на интелектуалните му търсения.

В отделните заглавия стилотворната техника на Георги Убинов го представя като творец с ясна структура на собственото си мислене и креативните импулси. Това проличава с особена бляскавост в „Принципите ДОС и ДОЖ”, където Георги Убинов на малък текстови периметър успява да ни покаже динамика от смисъл. С „Принципите ДОС И ДОЖ” ще срещнем нашите читатели през обектива на www.kupih.com в рубриката „Четенето”.

Сега изреченията са за „Когато „канарчетата” стават орли” и романтичния климат на книгата и нейните герои. Написана за стогодишния юбилей на „Ботев”, тя е атрактивен навигатор из вековната история на клуба. Георги Убинов е предпочел интересна сюжетна линия, в която се забелязва способът на хронологическото разместване и пренареждане на последователността от събития. Този композиционен избор идва като резултат на авторовия замисъл за художественост и смислова акробатика. „Когато „канарчетата” стават орли” не може да бъде преразказана. Тя е книга за четене и диалог с текста. Георги Убинов примамливо кани читателя в своите разказвачески ширини, доставя му възможността да наблюдава събитията от различни зрителни зони, без да пропусне дори и невидимото от мястото, което е заел. Ето защо се въздържаме от препредаване дори и на акценти от съдържанието. Книгата е хомогенна и изисква вдълбочаване в текста, ритъма му и емоционалните последици, които той някак естествено оставя.

„Когато „канарчетата” стават орли!” разказава за историята на „Ботев”, но най-вече ни разказва за нейните творци. Сред тях са и Александър Бахчеванджиев (Куката) и Иван Сотиров (Албанеца). (На снимката от ляво на дясно – Александър Бахчеванджиев, Георги Убинов и Иван Сотиров.) Феновете на „Ботев” са наясно с богатата им футболна биография. Такива хора като бат’ Ваньо Сотиров и бат’ Сашо Бахчеванджиев трябва да им се забият едни дипломи в центъра на града именно за този романтичен период, за който говорим в тази книга „Когато канарчетата стават орли”. Те са и орли, и легионери, и невероятни филибелии, и невероятни футболисти, и невероятни хора! Споделя Георги Убинов.

В неговото възприятие Александър Бахчеванджиев е футболист, показвал добре овладяна обработка на топката и страхотен поглед върху играта.

И продължава за Иван Сотиров. Барне ли я топката, вратаря го секва кръстът, навежда се и я вади топката от мрежата – това беше Албанеца, продължава синтезираната си презентация за футболните умения на голмайстора на „А” група за 1961 колегата му и приятелят Георги Убинов. В тона му личи уважението към състезателите, от които той е неговите съотборници са научили тънкости във футбола. Ние бяхме техни деца и те ни препредаваха обич, футболни умения, възпитание и пак обич и пак уважение, с тези думи отговори Георги Убинов на споделеното от нас усещане, че като че ли между по-опитните поколения съществува и по-силно взаимно уважение.

Потърсихме и мнението на Иван Сотиров и Александър Бахчеванджиев. За изявения голмайстор Сотиров, известен и с псевдонима си Албанеца, книгата го е върнала в младостта му. Гошо обича да прави номерата по подобие на Аспарухов. Той беше прототип на него и винаги се е прекланял пред него, разкрива за нашите читатели Иван Сотиров някои специфични особености от футболния профил на Георги Убинов.

Търсим отговор и на въпроса как може да бъде опазен днес, ако излезе на терена Георги Убинов.

Много трудно. Той беше динамичен и техничен, играеше и много добре с глава. И няма да забравя трите гола, които направи на „Локомотив” Пд, лаконичен е в тезата си доказаният треньор Александър Бахчеванджиев.

Бат’ Сашо, както приятелскки и с уважение го наричат няколко генерации футболисти на „Ботев”, изразява и възторга си от стилистиката на „Когато „канарчетата” стават орли!”. Книгата ми хареса много. Всичко, което е писано, е една неповторима действителност. Искам да изкажа и задоволството си към Убинов, че има такъв стил на писане, който говори много за него, подчерта Александър Бахчевандижев.

Георги Убинов е творец – във футбола, в рисуването и в текста. Има няколко свои изложби, написал е и футболен буквар. Запознанствто ни с него бързо потвърди предварителната представа за творческа личност, която ние от www.kupih.com бяхме уловили от срещите ни в Народната библиотека „Иван Вазов”, без да се познаваме персонално и да сме били събеседници. Сега, след запознанството с Георги Убинов, за което дължим благодарност на футболния треньор Георги Лазаров, даваме в анонс информация на нашите читатели, че скоро Георги Убинов ще ни гостува с интервю за футбола и творчеството си.

 

 

 

Leave a Reply