Ути Бъчваров: В баланса и количеството е тайната на успеха!

Виждаме Ви на Винария 2012. Явно сте ценител на виното?

Надявам се, че това не изненадва никого, защото един човек с фамилия Бъчваров е най-нормалното и естественото нещо да се появи на Винария. Радвам се, че Пловдив продължава да поддържа традицията вино в схемата на панаирния град. Съвсем скоро мога да поканя всички на едно друго много важно събитие: един ден вярвам, че те ще се обединят по един или друг начин, това е „Готвач на годината”. Защото кулинарията, храната и виното винаги са вървели в един тандем и вярвам, че това е правилният път: не да жулим на голо, а винаги да бъде комбинирано, да бъде облечено едно вино или една храна, кой както иска да го разбира.

Къде предстои събитието „Готвач на годината”?

Точно тук, в Пловдив – на 19, 20 и 21 април, каня всички. Асоциацията на професионалните готвачи в България събира под знамената си едно голямо войнство от професионалисти, които ще готвят. Надявам се, че и винарите ще ни подкрепят или ние ще подкрепим винарите. Както казах, вино и храна в един момент трябва да седнат на една маса и генерално да се разберат.

Променя ли се вкусът на виното, когато до него е сложена вкусната храна, вкусното мезе?

Вината се променят, храната понякога говори за себе си със своя традиционализъм и с най-важното нещо – изходния продукт, който в някои страни, като Франция например или в Италия, е доведен до абсолютния максимум на култа към продукта, оригиналния продукт. Надявам се, че България, която принципно, хипотетично се брои за страна на истинския вкус, ще се превърне в една изходна точка на добрите продукти. В момента за съжаление желанието ни за по-ниско класови продукт, на по-ниска цена води до абсолютното обезличаване на българските продукти, на българските кулинарни територии и всичко останало. Затова смятам, че и моят приятел, министърът на храните и земеделието, който прави достатъчно в тази посока, а и въобще и правителството ще доведат България до онова ниво на дестинация, която не е на евтиния алкохол, а на вкусните продукти.

Ути Бъчваров участвал ли е в производство на домашно вино?

Ути Бъчваров е един добър консуматор на домашно вино. Много го обичам особено когато е изпито с приятели. Обожавам да ходя в селски къщи, да пия домашно вино от кани, понякога с лимонада, понякога наточено от онази бъчва или от онзи бидон, който е в другия край на избата и е само за приятели. Тези неща трябва да бъдат разделяни, дори и емоционално, защото в стила на т. нар. „Вкусна България” – една рубрика, която аз лично поддържам много силно в моето предаване и смятам да превърна в една голяма територия на България, наречена Вкусната България, в която да се обсъждат именно тези велики комбинации между места, хора, поводи, дружба между храна, усмихнати персонажи и вино. Така че тепърва смятам, че България има едно много по-вкусно бъдеще!

Какво маестро Ути Бъчваров препоръчва на българските кавалери да приготвят на своите дами като храна за виното, когато искат да постигнат целта си с тях?

Целта е нито да употребим прекалено много вино, нито пък прекалено много храна. В баланса и в количеството е тайната на успеха! Това поне е моето лично мнение, на един мъж, както би казал Карлсон, в разцвета на силите си – около четирийсетака или малко над него. Смятам, че прекаляването и в едната, и в другата посока води до известен тип разсейване или пък ленивост, затова моля всички кавалери, които са истински поклонници на доброто острие на шпагата, да не прекаляват нито с виното, нито с храната!

 

 

Leave a Reply