„Критически илюзии” на проф. Огнян Сапарев бяха представени и в Пловдивската народна библиотека

Двутомното издание на „Критически илюзии” от проф. Огнян Сапарев беше представено и в Народната библиотека „Иван Вазов”. Изданието вече имаше премиера в Пловдивския университет, а днес авторът му се срещна със свои приятели творци и поколения пловдивчани. Събраните творби на проф. Сапарев излязоха на книжния пазар с логото на издателство „Захарий Стоянов”. За премиерата в Пловдив пристигна и директорът му Иван Гранитски.

В словото си той определи проф. Огнян Сапарев като един от най-полифункционалните критици, причислявайки го и към феномените на българската критическа мисъл. Както е известно, в текстовете на проф. Сапарев присъстват интегрирано философията, културологията, социологията и други дисциплини на хуманитарното знание. Според Иван Гранитски двата тома очертават една културологична палитра, а бъдеща антология на българската литературна критика не може да мине без включването в нея на проф. Сапарев.

Огнян Сапарев е много пловдивско явление, започна обръщението си към публиката литературоведът доц. Владимир Янев. И подчерта, че двата тома показват единност на подхода и в стилистиката. Той е един много сериозен мислител, с когото е трудно да се съизмерваш, необходим автор не само на съвременниците, а и на онези, които ще се посветят на литературата и културологията, каза още доц. Владимир Янев.

За иновациите и приноса на проф. Огнян Сапарев говори и литературният критик Марин Кадиев. Той сподели с аудиторията и реакцията на проф. Иван Попиванов през 1973 г., когато Огнян Сапарев се явява на конкурса за асистент в Пловдивския университет. Проф. Попиванов, председател тогава на изпитната комисия, дава висока оценка на текста с категоричното мнение, че притежава свойствата да бъде веднага публикуван, и то без редакторска намеса.

Приносът на проф. Огнян Сапарев е многоизмерен и в създаването на т.нар. литературна бохема на Пловдив, от която през седемдесеттте и осемдесеттте години излизат забележителни творци за българската литература, единодушни са колегите му литературоведи.

Премиерата води Кети Полякова от НБ „Иван Вазов”.

 

Leave a Reply