Акордеонистът Янко Милев: Музиката иска динамика!

Янко Милев е от младата генерация акордеонисти. Син е на големия български акордеонист Иван Милев и известната певица Венета Милева. Популярността на семейната традиция респектира Янко, но той последователно и с проявите на собствената си музикална мисъл е спечелил мястото си сред народните инструменталисти от най-новото поколение. Янко Милев показва овладяна техника с акордеона, интересни мотиви и вариации. Стилът му много напомня на познатото от марката на Иван Милев, но, естествено, няма как – и генът, и пристрастието си казват своето. И заедно с това Янко Милев успешно показва собствения си профил на акордеонист с чувство за мелодика и хармонизирани творби.

Янко, разкажи за новите си музикални творби?

Бих казал съчетание на модерно, класика и народно ведно! За да е разбираемо, както за хора от по-старото поколение, така и за хора от по-новото, “модерно” поколение.

Ти си хванал май техниката на композиране на Иван Милев?

Опитвам се поне. Да достигнеш такъв идеал, е доста трудна цел, но не и недостижима с времето!

Къде е във времето музиката, създадена от Иван Милев?

Тя ще си остане завинаги във времето! Както Бетховен е композирал – между другото, мой любим композитор, – Бах, Моцарт и още много други, които си остават вечни.

Ти свириш ли класика?

Свирех преди време.

Изостави ли я?

С класика съм израснал: бях в школата на Ани Златева по акордеон, солфеж и пиано от 7-годишен. Тя е ученичка на баща ми.

Янко, почитателите на твоите клипове, качени в интернет, посочват, че свириш едно към едно като Иван Милев. По какъв начин обаче оформяш собствения си стил?

Щом те казват, че свиря стила на баща ми, може би е така. Но и доста мои почитатели са ми казвали, че имам свой собствен стил, за което се радвам, че се отличвам по свой собствен начин!

Свириш хард – това е несъмнено. Тази техника на опъване на акордеона до усет ли е, или до научаване с много репетиции?

Явно тази техника, както казва баща ми, се постига с 99 % труд и другият един процет е дарба.

Басите: по-старите акордеонисти днес казват, че сред младите им колеги все по-малко се работи с басите. Клавирът ли върши основно тази роля  в оркестъра?

За съжаление е така. Забелязал съм, че в днешно време повечето акордеонисти ползват акордеона само като клавиатура без басовата част. Но все пак да не забравяме, че е инструмент, който има и хармонична част, която трябва да се използва.

В оркестър може да се използва клавир за хармонична част, но на живо си е друго, когато един акордеонист владее басовата част! Между другото, на запад най-много харесват натурални инструменти.

Първият инструмент, към който погледна, акордеонът ли беше?

Абсолютно! Може би заради баща ми, защото е акордеонист. Но в момента ми се налага да свиря и на синтезатор, защото няма толкова реализация на акордеона. Все пак обаче си изпитвам любов към акордеона!

Къде свириш сега?

В момента свиря в едно заведение в Минерални бани, Хасковско.

И най-вероятно си ръководител на оркестъра?

Е, то там сме само част от оркестъра! Аз и две певици.

Кажи нещо повече за оркестъра ви?

Ами оркестър “Младост” го създадох през 2009 година. Но след като говорихме с баща ми, реших да го преименувам на „Динамика”. „Младост”  е неговият оркестър.

„Динамика” е актуално име: динамиката доста навлезе в народната музика?

По-интересно е и по принцип музиката трябва да се изпълнява с динамика.

Мислиш ли да зарадваш почитателите си с компактдиск?

Замислям се от доста време поради причината, че и родителите ми имат  доста неиздадена музика и песни, поне можем да ги възродим, както трябва. Слушам по една телевизия, няма да я цитирам, пак „открадната” музика на баща ми и песни на майка ми, направени да не казвам с какво… И накрая казват че са техни! Абсурд! Поне като „крадат”, да се помъчат малко да ги направят като оригинала. Като не могат да си измислят тяхна музика и песни, тогава да не „крадат”…

Засегнат си от това?

Нормално е.

Иван Милев следи ли развитието на българската народна музика?

Да, баща ми следи развитието на народната музика и остава с все по-лоши възгледи! Той и затова не иска да се връща тук.

В интервюта е казвал, че има доста създадени парчета. Мисли ли да ги запише в България?

Да. Има доста парчета и мисли, като си дойде в България, да ги запишем. Дори ми е казвал и че иска двамата да запишем видеоклип за една телевизия, като спомен.

Разговорът ни тръгна комбинирано: за твоето творчество, за баща ти, въобще за фамилията Милеви в народната музика. Какво прави Венета Милева?

Смятам да възродим някои песни с нея, защото и без това доста хора й ги „окрадоха” и си присвоиха авторсите права за съжаление!

Тя обаче не дава медийни изяви по тези теми?

Тя си е такъв човек, докато аз не мога да се примиря за такива неща. Винаги съм питал баща ми и майка ми дали мога да запиша едно хоро или песен. Това е най-малкото, което мога да направя.Но повечето хора дори и не питат дали може…

Янко, в по-ранен период на народната музика виртуозите се събираха по различни поводи и после правеха общо оркестрово – например на концерта в чест на акад. Петко Радев. Сега младите виртуози трудно се събират на общо оркестрово: не е ли това минус за самата народна музика?

За мен това е голям минус. Ние, особено по-младото поколение, трябва да продължим традицията. Да се събираме и да отдаваме почит към по-старата генерация музиканти, от които все пак сме се учили. Да не забравяме.

Да влезем в творческата стая на Янко Милев. Кога започваш да композираш?

Постоянно ми се случва, когато спя и ми дойде някоя идея в главата! Веднага ставам и си записвам темичката на микрофона с програмата. На другия ден вече си я усъвършенствам, добавям си идеи и така се получава.

Понякога композирам и когато свиря!

Къде се концентрираш – в мелодиката или в ритмиката на акордеона?

В музиката! Когато слушам музика най-вече. По-принцип слушам Keith Jarrett, докато заспивам, джазът много ме успокоява.

Захванахме темата за джаза: Иван Милев колко от джаза и от класическата музика вкара в народната?

Доста, но той знае как да съчетае класика, джаз и народна музика ведно, за което му се прекланям! Доста хора се опитаха, но не успяха.

За това нещо е необходим много голям усет.

Между познавачите на народната музика вървеше една приказка, че с Иван Милев се свири трудно. Един артистичен въпрос – ти готов ли си да излезеш като равен акордеон с него?

Аз съм свирил с Иван Милев. Хаха! Но винаги съм изпитвал страх от него като музикант! Дори един път аз си свиря в стаята ми и той дойде, а аз спрях да свиря. Той ме пита защо спрях, аз му казах, че пред него не мога да свиря.

Още много хляб има да изям, че да изляза пред него като равен!

Семейството си е семейство, ама на сцената Иван Милев стои като владетеля на акордеона…

Да така си е. Иван Милев си е Иван Милев!

Много се говори и за създадените от него кларнетисти, някои често казват за школата „Иван Милев”, през която са минали?

Така е. Не искам да цитирам имена, защото някои кларнетисти не признават и са на голямо, но хората си го знаят.

Да кажем нещо за ролята на акордеона да прави необходимия пълнеж в солото на духовите инструменти. На какво мнение си по този тема?

Ами акордеонът прави хармонията и мелодията. Той е предназначен за това. Един духов инструмент може да ти направи само мелодия и нищо повече. Затова акордеонът е вторият най-труден инструмент след църковния орган.

Янко, колко часа свириш на ден?

Сега по 3, но преди време имах повече свободно време и свирих по 6 часа минимум. Баща ми свиреше по 12 часа, на което съм свидетел, и затова е на това ниво!

С тези дванайсет часа ще откажеш много момчета от акордеона…

Е, така е, но всичко се постига с много труд. Друг начин няма.

Бих дал съвет към по-младите акордеонисти, че ако се трудят поне по 2 часа от свободното си време за акордеона, могат да постигнат много!

Не говорим за Иван Милев – имаш ли друг акордеонист, който ти привлича интереса?

Петър Ралчев, гордея се, че се познавам лично с него, Тончо Тонев, баща му Данчо.

Какви музиканти свирят днес с тебе?

Всякакви.

Интересен отговор…

По прицип сме с Илко Михайлов, синът на Иван Михайлов (Гагарин), Атанас Бойчев, Ангел Накев.

Тракийската музика ли е най-трудна сред фолклорните области у нас?

Баща ми ми го е казвал, че ако овладея тракийската музика, всякакъв друг жанр ще ми е лесен

Колко процента си даваш като навлизане в нея?

Тя е като океан -  не мога да кажа колко процента съм навлязъл в нея, но мисля, че поне донякъде съм навлязъл. Нека хората да преценят.

Представям моите идеи пред хората! Като стил – нещо по-модерно, съчетано с класическо народно!

Традицията и новото: според мене колкото повече се връщаме към слушането на старите класическите хора и ръченици, толкова повече има възможност да се доразвиват в нови продукции, като се запазва натуралното начало. На какво мнение си?

Ние от там се учим, точно от първоизточниците, но все пак музиката се развива и според мен трябва да има развитие! Днешното поколение трудно може да възприеме музиката примерно на прословутата Първомайска група. Трябва да се вкарва ново мислене и нови идеи, все пак модернизми, но да не се губи и народното звучене

Трябва да се съчетават класическо + модерно, но трябва и усет как да се поднесе така, че да го разберат повечето хора. Аз това се опитвам да правя в своите произведения

 

 

Leave a Reply