Младен Малаков: Готов съм за кинофилм!

Почитателите на народната музика говорят винаги разгорещено за Младен Малаков и неговия неподражаем стил. Малака, както хилядите му любители го наричат, предизвиква реакции на възхищение, а излизането му на сцената е посрещано с голяма почит и радост.

Великолепен кларнетист, с блестяща техника и музикална мисъл.  Мелодиите му навлизат у слушателя, запомнят се, създават приятното настроение за нещо различно и изсвирено с много хрумвания. Бавните му мелодии са приказно поднесени мотиви, а за Младен именно в тях проличава музикантският майсторлък. Както и в изпълнението на бавната песен, казва още той и ни припомня за големите възможности на Недялка Керанова.

Младен Малаков е творец, а сега и синът му Ангел Малаков е сред известните музиканти. (Очаквайте интервю и с Ангел Малаков).

Това интервю кларнетистът с фантастични способности даде специално за читателите на www.kupih.com.

Младене, изригна на сцената в Брестник?

Имах настроение страхотно!Аз съм доволен от себе си. Благодаря на бате Кольо и на кмета, които ме поканиха тука, между моите приятели, колеги, любители.

Имаш ли чести изяви в Тракия?

Имам. Свиря в целия край – събори, сватби.

В интервюто със сина ти си казахме, че и с адаптер, и без адаптер на кларнета Малака и неговият тон са си негови!

Хората са, които трябва да преценят наистина. Няма адаптери, няма нищо: то си личи и се знае, че е много важно да се отличаваш от абсолютно всички кларнетисти, защото всеки иска да бъде той!

Отвътре ли ти идва да се отличаваш, или с много труд го постигна в годините?

Не знам как съм го постигнал, господ знае. Ако трябва да дава, той дава, друг човек не може да бъде замесен. Когато дава господ, дава!

Ти си от прословутия род на кларнетистите Малакови. Как се възприемаш: като техния достоен представител или онзи музикант, който е отскочил още нагоре?

Наистина, аз съм отскочил  много нагоре. Вече половината ми рода са някъде другаде и аз, за да бъда достоен, поддържам името Малакови, защото то трябва да съществува. Както ви казвам, моят син вече е в крачката, продължава моето свирене и името ми и той трябва да бъде, няма друг!

Слушаше го много внимателно, когато започна Ангел да солира. Анализираш ли му изявите, като сте двамата?

Разбира се. Ангел е много хубав музикант, много модерен. Аз много му се радвам, той ми е син, но винаги се радвам на хубавото.

Откровено те питам: критикуваш ли го?

Някой път го критикувам, някой път не го критикувам, защото те си имат някакъв друг стил и човек трябва да си замълчи. Това, което му тегли душата, и това, което най-много му допада, той трябва това да свири. Ангел е хубав музикант, той свири абсолютно разнообразна музика и много модерно. Научил се е от мене бавни мелодии да свири. Това е единственият човек, който може да ме имитира на бавна мелодия. Когато свириш бавна музика, или рисуваш, или не рисуваш. Това е една картина, една планина. Там се показва майсторлъкът.

И още нещо, което си казахме с Ангел в интервюто: много от твоите почитатели споделят, че Младен Малаков е готов за голяма кинороля. Мислил ли си да участваш в кинофилм, артистичен си много?

(Смее се!) Ами, имах мечтата като малък, наистина. Когато бях по-малък, по националната телевизия казаха, че си приличаме с Ален Делон…

Аз не съжалявам, че се занимавам с инструмента ми – това, което ми е дал господ, и ще продължавам.

Готов ли си да влезеш в кинофилм, ако те поканят сега?

Готов съм!

 

 

Leave a Reply