Новият „Фолклорен хоризонт” е сред читателите, родопчанин майстори минигайда от тестис на козел

0

 

Новият брой на националното издание за българска народна музика  „Фолклорен хоризонт” е сред читателите. Отговорният редактор Николай Чапански и неговият екип и сега запознават любителите на фолклора с певци и музиканти от различни краища на страната. За големия акордеонист Ибро Лолов и неговия юбилей, за юбилея на оркестър „Хоро” от Русе и празниците на народната музика в Тракия научаваме още на първите страници. Там е и интервюто с популярния тракийски кларнетист Никола Илиев.

„Душата и сърцето на Леновската група Никола Янков- Леновеца на 80 години” е заглавието на обширен материал, в който Николай Чапански представя Никола Янков. През април майсторът на кларнета навърши 80 години и беше честван тържествено в родното си село Леново.

От www.kupih.com също подготвяме юбилейно издание за Никола Янков и неговото силно присъствие в развоя на българската народна музика.  Това издание предстои да бъде отпечатано.

Интервюто с Младен Малаков, в което той заяви, че е готов за голяма кинороля, и излезе на www.kupih.com, също е сред темите на броя. С това още веднъж творческото партньорство между сайта и екипа на „Фолклорен хоризонт” се потвърждава.

Изданието представя и смолянския майстор на гайди Христо Топчиев, който е изработил инструмента с три дупки „свирел”. Христо Топчиев набира популярност като създател на нестандартна гайда от тестиси на расов козел. Пред „Фолклорен хоризонт” майстор Топчиев разказва как веднъж негов колега му подметнал, че даже и от бикини… може да направи гайда. Развихрило се въображението на Христо Топчиев и той измайсторил гайда от вимето на крава.

Заедно с гайдите майсторът прави и чанти за тях и впечатлява с нетрадиционните си произведения.

„Фолклорен хоризонт” среща читателите и с творческото присъствие на Николина Чакърдъкова.

В рубриката „Лице на броя” гостуват двама юбиляри -саксофонистът Миньо Георгиев и пиринският певец Георги Гоцев.

 

Leave a Reply