Фолклорният глас Янка Рупкина с огърлие

Известната народна певица Янка Рупкина получи най-високата степен на орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие. Странджанката и още петима творци са отличените с ордена, както съобщиха българските медии. Носител на огърлие са Янка Рупкина и  литературоведът проф. Елка Константинова.

За почитателите на фолклора  името на Янка Рупкина е синоним на нейната песен  „Калиманку, Денку”. Гласът на Янка Рупкина звучи десетилетия по българските и световните сцени. Ние предлагаме на читателите кратка художествена интерпретация на творческия й профил през обектива на www.kupih.com. Словесен поздрав за Янка Рупкина и хилядите  привърженици на нейните песни.

Странджанки са причудливи жени. Нестинарската традиция е да се прескача огънят, а те самите действат като огън. Гласовити моми е родила емоционално топлата и мамеща с вътрешната си магика Странджа. На сцената изважда бляскаво излъчване, многоцветен глас, финес от хармония между звук и визия.

Пред  публиката е Янка Рупкина. Зазвучава „Калиманку, Денку”. И тази публика чувства себе си в музикално-песенна вселена. Това е световната публика на българския фолклор и на една от неговите звездни изпълнителки.  Янка Рупкина е от фолклорните бисери на България. Бляскав диамант в народнопесенната корона. В енергията на тази корона  Янка привнася огнени късове от родната си Странджа. Като послание от древността към бъднините! В лондонската ”Роял фестивал хол” от Калифорния ще пристигне Джордж Харисън с приятели. Един ”бийтълс” идва за Янка и българските песни, а продуцентът Джо Бойд организира концерти в цял свят.

Янка Рупкина признава, че откакто се е родила, вижда надалече. Светът е сфера, към която може да се настройваме. Но и сферата има свои претенции – да виждаме красотата на линиите,  които отвеждат към светлотоновия гоблен от многоцветни песни.

Там е и фолклорната заря на тяхната българо-световна Янка Рупкина.

 

 

Leave a Reply