Орфеистът Никола Гигов с грамота от международен конгрес

Известният изследовател на Орфей Никола Гигов беше отличен с грамота от Международния конгрес, посветен на писмеността и проведен наскоро в Санкт Петербург. Това информира за www.kupih.com самият Никола Гигов. В доклада си той разглежда аспектите на Орфеевото писмо и азбуката на Кирил и Методий. Текстът е получил адмирации за акцентите в съдържанието си, каза още авторът му.

На руски език съвсем наскоро е издадена и книга на Никола Гигов със заглавие „Тайната на Орфей”. Тя събира ведно цяло пет книги на изследователя. Преводът е на проф. Валери Барсуков. И двете части на корицата са илюстрирани с родопска тематика, а това изразява и възхода на Родопите, посочи Никола Гигов.

Снощи той и съпругата му Елена Хайтова изнесоха рецитал в пловдивското читалище „П.Р. Славейков”, посветен на Ботев. Никола Гигов сподели с аудиторията за първия си досег до творчеството на Ботев и портрета на бележития творец. И продължи със свои тълкувания на факти и събития от живота на поета революционер.

В изложението си Никола Гигов информира, че за написването на „Хаджи Димитър” Ботев е познавал песента за Сирма войвада, и посочи сходства в композиционните особености на двете творби.

Всичко, което е написал Ботев, сякаш е прозрение за идното, подчерта Никола Гигов. Той говори и за прелестните форми в езика на Ботев, за влиянието на фолклора върху този език и задълбоченото познаване на фолклорните особености от страна на твореца Христо Ботев.

Измеренията на духа, своеобразието на Ботев и невъзможността да бъде пресъздаден като герой на сцена, защото легендарното надделява и легендите са търсени като легенди, изведе в словото си Елена Хайтова.

 

 

Leave a Reply