Музикант от Пловдив показа духов оркестър и фолклорна група в „От българско по-българско”

 

Духов оркестър от Перущица и фолклорната група „Гласове от Гълъбово” записаха достойно представяне снощи  в предаването на телевизия „СКАТ” „От българско по-българско”. Ръководител и на двете формации е Георги Маринов. Неговото име е познато в музикалните среди като изпълнител  с духови инструменти, майстор на тези инструменти и хореограф. В най-ново време Георги Маринов работи с талантливи деца и юноши в Перущица, където е успял да създаде духов оркестър с интересен репертоар и стилни изпълнения. Най-малкият музикант  е само на десет години, а най-големите сега влизат в пълнолетие. Инструменталистите от духовия оркестър дадоха начало на предаването и бързо спечелиха симпатии.  Групата „Гласове от Гълъбово” изпя песни от различни фолклорни области. Гълъбовци показаха и местния фолклорен костюм. Певиците поддържат традиционната култура в селото.

Пред зрителите на „СКАТ” Георги Маринов представи атрактивни снимки на музикантското си родословие. Корените на Маринов са от Северозападна България, а музикалните му заложби идват по бащина линия. Баща му и чичовците му били изявени изпълнители в духовата музика, имали свой оркестър още в първата половина на миналия век.

Традицията в рода на Георги Маринов сега продължава синът му Александър, който изпълни собствена композиция в „От българско по-българско”. Александър Маринов е носител на поредица от призове, спечелени на престижни конкурси. Специалистите го определят като акордеонист със сериозно бъдеще.

Духовият оркестър и фолклорната група „Гласове от Гълъбово” ще получат покани от екипа на предаването и за следващи участия, стана ясно в „От българско по-българско”. Водеща на предаването е популярното лице от  телевизионния екран – актрисата Галя Асенова.

 

 

Leave a Reply