Фолклорен спектакъл на ансамбъл „Тракия” в Драматичния

 Фолклорен спектакъл, посветен на творчеството на проф. Кирил Дженев и доц. Стефан Мутафчиев, изнася тази вечер ансамбъл “Тракия” в Драматичния театър – Пловдив. Началото е в 19.00 часа. В програмата са включени музикални и танцови произведения, принадлежащи  към  съкровищницата на българското сценично изкуство. Те се определят и като символи в родния фолклор.

С имената на проф. Кирил Дженев и доц. Стефан Мутафчиев историята на българската хореография свързва създаването и развитието на ансамбъл „Тракия”. Проф.Кирил Дженев (1922-2006) е творец, учен и педагог, емблематично име за българската хореография и националната култура. Основоположник на фолклорната хореография у нас, създава повече от 100 танцови произведения. Творчеството му се превръща във фактор, който влияе върху изкуството на неговите съвременници, а създаването на ансамбъл “Тракия”  се приема за най-яркото му постижение.

Паралелно с хореографската си дейност проф. Дженев осъществява и научна. Издава сборника “Български сценични танци”, участва като съавтор в написването на “Теория за строежа на движенията” и “Универсален танцопис”.

Доцент Стефан Мутафчиев (1942 – 1997) е автор на музикално-сценични произведения, симфонична, камерна и хорова музика. Той е едно от утвърдените имена в областта на фолклорния жанр. Композитор, който умело поднася музикалния първообраз, доразнвит и обогатен с новаторски и нестандартни похвати. Произведенията му са в репертоара на най-представителните състави в страната. Музиката му формира основния репертоар на ансамбъл “Тракия”.

В ролята си на негов дългогодишен главен художествен ръководител и диригент осъществява забележителна концертна дейност и аудиозаписи за БНР , БНТ, радио „Пловдив”, радио „Стара Загора”. С хора на ансамбъла записва своите причудливи песни във втория и третия компактдиск от поредицата “Мистерията на българските гласове”, последвано от триумфален концерт в зала”Олимпия” – Париж  през 1990 г.  За тези и  много други впечатляващи факти от биографиите на двамата творци напомня историята на ансамбъл “Тракия”.

Leave a Reply