ЕСЕНЦИИ 2012, шести епизод: Дерби атмосфера от дерби картини

Спортната стихия също обзе Пловдив. 7000 беше достигнал броят на предварително закупените билети за мача Ботев”-ЦСКА. За дербито на „Колежа” настана атмосфера, която трябва да бъде видяна. Футболната публика на „канарчетата” зареди с колоритност стадион „Христо Ботев”. Че Пловдив оставя трайни впечатления и усетеното в него дълго стои актуално, призна пред сайта спортният журналист Николай Пашкуров. След няколко години той отново беше седнал сред колегите си в Пловдив, гледайки двубоя между „Ботев” и ЦСКА. Попитахме Николай Пашкуров какво е да си минал през пловдивската филология, да работиш в София и да наблюдаваш дерби в Пловдив. Е, много мило! Много мило! И ще го правим по-често, отговори той. Така и стана – Николай Пашкуров беше забелязан и на дербито между „Ботев” и „Локомотив”. А ние от www.kupih.com часове преди мача написахме, че дербито чака своя Якобсон…

Публиката на двата отбора направи атрактивни демонстрации, показа хореография от високо ниво и заяви пристрастието си към любимия тим. В периода преди дербито пък пловдивската етнология празнува 20-годишния си юбилей. Деканът на Философско-историческия факултет доц. д-р Мария Шнитер заяви, че специалността „Етнология” подготвя оформени експерти. Ние пък предлагаме някои от тях да насочат вниманието си към етнологията на спортните общности! В тях може да се проследят различни феномени от етнокултурен характер. И тук приемствеността заема своето достойно място.

Колкото повече забравяме, повече обедняваме, каза историкът Владимир Балчев след представянето на книгата „Забравеният град”, където той е съавтор.

Сред академичните новини отразихме и възстановената от Университета по хранителни технологии собственост върху спортната база на технологичната алма-матер. Радостната новина беше оповестена от ректора проф. д.т.н. инж. Кольо Динков и кмета на община Пловдив инж. Иван Тотев на тържественото   заседание на Академичния съвет по случай Деня на будителите – 1 ноември. С узаконяването на собствеността университетът вече ще може да участва в европейски проекти за модернизиране на спортния комплекс, разположен на площ от 11 дка в непосредствена близост до учебните корпуси, поясниха от УХТ. По-рано през годината ректорът проф. Динков каза в интервю, публикувано на сайта, че образованието е ефективно, когато отговаря на обществените потребности.

Дербитата са възможни и в спорта, и в науката. А защо не и във взаимодействие между двете срещу друг съперник.ЕСЕНЦИИ 2012 – шести епизод

Leave a Reply