ЕСЕНЦИИ 2012, пети епизод: Изкуство обливаше Пловдив, ПУ откри спортна зала бижу

Модерна спортна зала, която нарекоха и бижу, откри през юни Пловдивският университет. Ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов и премиерът Бойко Борисов прерязаха лентата.

Това е една моя мечта от много години. Аз работя близо 25 години в университета и бях си поставил две глобални цели. Едната – да създадем специалност, по-късно – зала. Вече се реализира. Надяваме се, че и вбъдеще ще постигаме успехи. И най-вече тази зала да се пълни с млади хора, да спортуват, защото няма по-ценно от здравето, каза спортният специалист и функционален декан на университета проф. д.п.н. Веселин Маргаритов в интервю, дадено за www.kupih.com.

Спортните личности продължиха да гостуват на сайта. Поредната си самостоятелна изложба откри футболната легенда на „Ботев” – Георги Убинов. Той предложи на публиката „Пловдивските църкви”. Георги  Убинов вкарва енергията си само в правилна посока,  в израстване на духа. Аз адмирирам неговия кураж и неговата идея да събере в един цикъл пловдивските църкви, сподели актьорът Златко Павлов. Неподражаемият Динко Дерменджиев – Чико, близък приател на Георги Убинов, заключи: „Убинов се откроява със специфична философия за живота!”.

Убинов, когото наричат и Графа, винаги е предизвиквал публичния интерес. Така и ние му честитихме 65-годишнината с думите, че е нестандартен, с различен поглед и още по-различен подход в тридействието си от футбол, рисуване и текстове из античната история и философската антропология.

Лятото подейства и на нашия екип творчески. Думата температура в летните месеци вади по-релефни мускули. Климатът е горещ, горещи са импулсите за ваканция, горещо е и в артлабораториите. Дали продуктите са по-нажежени, или творците разгорещено творят, може да се констатира при персонално посещение. Работата е да има творчество, с тези метафорични контури заиграхме в горещите дни. И стигнахме до извода, че стилът идва от купона, защото музиката на водните вълни в привечерието води към прилив на музика от различни жанрове, а тайната на планината задава музика. И ритъмът на плажните сюити я вади и изпълнява на натуралния концертен подиум.

А докато сезонът си казва своето и настроението е повече релакс, отколкото изпити, кандидатстудентската сесия си вървеше. Може би най-точно е да се мисли за изпита като за проверка на езиковата и общата култура на кандидат-студента. Такъв формат е подходящ за всички специалности в един университет, подчерта в интервю за сайта гл.ас.д-р Теофана Гайдарова, председател на Комисията за изпита по български език в Пловдивския университет.

Красотата е образ, а какво е символическото в него и как се проявява, е въпрос на анализ, който тръгва от дълбините на естетизираната предразположеност и естетико-семиотичния похват, заспринтирхме из академичните дефиниции. Това беше интерпретативен спринт по темата за красотата, след като във Facebook попаднахме на дебат за нейните измерения и отражението й. За това фантастично изкуство също дефинирахме: Фотографията е най-напред идея, дошла в способността на мисленето да бъде образно, опредметяващо и ситуиращо. Да композира, да пренарежда в съзнанието, да вкарва в художественото пространство образи и субекти и да намира тяхното симетрично, а понякога и стилово асиметрично разположение.

Рисувам активно, каза художникът Михаил Лалов. Негова изложба с мото „Сътворението” беше открита в престижната галерия „Филипополис”. Вратите на галерията са отворени широко за творците, но е и внимателен подборът на художниците. Те трябва да бъдат доказани творци, със завидна биография, а ние с удоволствие им предоставяме помещенията, за да могат всички наши гости да се насладят на тяхното изкуство, каза за www.kupih.com собственикът Стефан Малецов.

 Типично пловдивска – приповдигната, с много настроение и с много висока култура! Така определи атмосферата в Балабановата къща при откриването на Есенните изложби маестро Светлин Русев, който даде интервю за www.kupih.com. Друго популярно име в изкуството Атанас Хранов класифицира родния си град: „Пловдив е столица на духа!”. Септември мина в свръхарт, та и артнощ обля Пловдив. Такава атмосферата изскочи в Нощта на музеите и галериите.

Музейно и галерийно, музикално и музически. Въобще изкуство отвсякъде. С наслада и в този епизод на ЕСЕНЦИИ 2012!

Leave a Reply