ЕСЕНЦИИ 2012, седми епизод: Модусите на познанието във въртележката на езика

Академичната тематика присъстваше профилно в координатите на сайта. Достояние на читателите направихме и похвалата, която ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов получи от министър Сергей Игнатов при откриването на новопостронения комплекс на ПУ. Специално поздравявам г-н Ректора , който за един кратък период реализира тези мащабни проекти – спортната зала и сега този комплекс. Университетът е място на активен обществен живот, подчерта министърът на образованието и науката проф. Сергей Игнатов.

На юбилейна конференция за „История славянобългарнска” в ПУ посрещнаха и вицепрезидента Маргарита Попова, под чиято егида бе и форумът. „История славянобългарска” представлява сама по себе си национална институция. Паисий назовава кодовете, които са вяра, род, език, отечество, история, каза пред домакини и гости вицепрезидентът Маргарита Попова. На юбилейната конференция участваха стотици учени от десетки държави.

Не след дълго Филологическият факултет и Лингвистичният клуб „Проф. Борис Симеонов” реализираха академична среща разговор на тема “Стойко Стойков – творецът и съзидателят”  Поводът бе стогодишнината от рождението на проф. д-р Стойко Стойков, един от най-изтъкнатите специалисти в областта на българското езикознание. В Пловдивския университет дойдоха дъщерята на професора – доц. д-р Ана Стойкова, и известни диалектолози, последователи на проф. Стойков.

ОТ ФОРУМИ КЪМ ЛИРИКА

Ние, мъжете, изразяваме отношението си към жената чрез другия. Тя е най човек, създава други хора, конкретизира поетът Иван Вълев при премиерата на стихосбирката му „Любовна лирика”. Представи го литературоведът  доц. д-р Жоржета Чолакова, зам.-ректор на Пловдивския университет. Любовната лирика е споделяне, дефинира в есенция доц. Чолакова на литературтта арена в книжарница „Хермес”-Централ.

Отразихме и  Дефилето на младото вино. Из центъра на Стария град срещнахме футболната легенда Динко Дерменджиев – Чико и футболния анализатор  - сексолога д-р Златко Илиев. Те се поздравиха с взаимно уважение в близост до Етнографския музей. Чико е легенда на „канарчетата”, а д-р Илиев е дълбокопристрастен фен на „Локомотив”. Двамата известни пловдивчани бяха със свои компании и проявиха експертно отношение към Дефилето на младото вино. Забележима атмосфера се заформи в Стария град, където  двойки в емоция и натрупали опит в рационалното бяха наизлезли празнично.

По-рано през ноември д-р Илиев беше представен със своя „Сексологичен буквар” – една книга, издадена от „Хермес” и повече от необходима на младите българи. На премиерата докторът влезе в спортната метафорика и заяви, че удоволствието от вкарването на гол във футболния двубой е равно на оргазъм. Д-р Илиев превеждаше от езика на сексологията на бързорецептивен език и на премиерата посочи комплексния характер на половия акт.

Превод, но на художествена литература пък правиха на академичен семинар ПУ, а преди това Осми декември беше демонстрилал концертните си способности. Интерпретирахме го и него. Студентският празник е мултивалентен и влиза с фрагменти във всяка от дисциплините, без да се превръща в самодисциплина. Защото е интегративен и интегриращ! И точно в интеграционната му свободност е аранжирана сцената за спектакъла на septem artes liberales. Продуцент е Студентският празник, капелмайстори и изпълнители са всички онези, за които alma mater е видима абстракция, значение, знание и усет от друг тип и с други честоти!

 Постарахме се през 2012 да покажем и конкретното, и абстрактното, разположено в собствените си рубрики. Как сме го постигали, думите са на читателите! Ние сме убедени в големите възможности на езика.    И на SEPTEM ARTES LIBERALES!

 

НАЗДРАВЕ И ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА!

Leave a Reply