Клип на разкази пред артпублика

Сборник с разкази беше клипиран в Пловдив. Режисурата и презентацията направи авторът им Людмил Тодоров. Книгата имаше премиера в „Хермес” – Централ. Белетристичните творби са издадени от „Жанет” 45. Самият Людмил е с много пластичен език, каза при откриването за езиково-стилистичните особености на автора издателят и управител на „Жанет” 45 Божана Апостолова.

Артпублика от Пловдив изпълни местата в „Хермес” – Централ, а Людмил Тодоров предпочете нетрадиционния, но доста ефективен начин за представяне. С по изречение дефиниция какво е поредният разказ от книгата гостуващият в Mловдив писател и режисьор визуализира съдържанието на своите творби. Този подход той обясни и със заимстване от собствените си рефлекси в киното. В разказите се откриват теми от различни регистри на психологическото и конкретно социалното. В книгата присъстват сюжети като цената, която плащат хора с високи критерии към себе си, за отказа на млада жена от личен живот, защото намира всичко в семейството на своите родители, през гордостта и гъдела да си маргинален човек без бъдеще.

Людмил Тодоров разкри, че използва непреднамерения подход в творческите си действия. Според режисьора белетрист непреднамереният подход се изразява в способността да виждаш другия такъв, какъвто е, без да се набутваш в него.

Авторът на „Разкази” направи ретроспекция към характерната и подкрепяна от него техника на българските писатели отпреди половин столетие или малко повече, които са заявявали наблюдателни погледи да разберат точно света около себе си.

Непреднамереният подход ражда живи герои, лаконизира Людмил Тодоров.

Редакторът на книгата Марин Бодаков изтъкна ,че в „Разкази” се проявяват и поетически линии. Те стоят зад респектиращата фабула и са поетични прозрения, конкретизира Марин Бодаков.

Книгата е от хубавите събития на 2012. От нея съвременният български разказ има нужда, каза пред публиката в „Хермес”-Централ литературоведът от Пловдивския университет д-р Гергина Кръстева.

На въпрос от аудиторията как си взаимодействат режисьорът и писателят у Людмил Тодоров, творецът отговори, че това е взаимодействие в един процес.

Leave a Reply