Теодора Димова: В редактирането има граници, за комедията трябва брилянтно чувство!

Като малка пишех дневник. Ако не напишех нещо, все едно е нямало ден, сподели с публиката в „Петното” белетристката Теодора Димова(вдясно). Дъщерята на Димитър Димов гостува в популярното артмясто и даде литературно интервю, водено от Александър Секулов(вляво). Известният творец демонстрира техника с анализиращи въпроси. Той вкара в концентрация гостите на „Spirt & Spirit” към разнопосочни особености в творчеството на Теодора Димова.

Тя призна, че посяга няколко пъти към редакции на тестовете си. Доста са били и редакциите на книгата „Марма, Мариам”. Върху тази творба на авторката беше съсредоточена и голяма част от литературния диалог. В един момент трябва да знаеш къде да спреш с редактирането, подчерта Теодора Димова за технологията на художественото писане. Тя разкри също, че когато пише, чува вътрешния ритъм на текста. Стига и до случаи, при които оставя няколко празни думи и впоследствие те са добавяни към текстовата структура.

Началото на „Марма, Мариам”се е оказало най-трудно за авторката. Теодора Димова сподели за досега си до дълбинните измерения на вярата и тяхното житейско-творческо влияние. Според белетристката ние все повече трябва да се концентрираме към знаците на вярата и благодатния им смисъл.

Теодора Димова говори и за различни аспекти в творческата си платформа. Авторката на романи и пиеси сподели за влиянието, което е усетила от атмосферата в Израел, когато посещава страната. Там въздухът и светлината са други. Светлината е впечатляващо по-различна.

„Марма, Мариам” е четена в ръкопис и от свещеници. Те дават положителна оценка за текста и поясняват, че в него са спазени догматите на православието. Нямало е редакции на текста в тази посока, давани са само някои приятелски поднесни литературни съвети, каза още Теодора Димова. Докато пишех, бях в особено състояние. имах чувстовото, че летя, добави тя.

Дъщерята на Димитър Димов отговори на всички въпроси, зададени от водещия Александър Секулов и впоследствие от аудиторията. Секулов покани Теодора Димова да напише пиеса за театраланата сцена. Както е известно, авторката на „Марма, Мариам”, „Майките” и други произведения има и пиеси в творческата си биография.

В театъра съществува нещо незаменимо – моменталната среща с публиката, подчерта Теодора Димова.

А дали се изкушава да напише комедия, тя отговори с лаконизъм, че това е най-трудният жанр и трябва брилянтно чувство за хумор.

 

 

Leave a Reply