Художник от Пловдив в артспектакъл край Царевец

Забележително присъствие показа художникът Христо Бозуков на „Артрозалиада – живописен пир на виното”. Христо приветства многобройната публика в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Край Царевец в Деня на виното и любовните изливания 150 тематични картини с гласа на колоремите говореха за живописния пир на виното. 21 преподаватели и 11 студенти са автори в тази изложба. Тя ще остане отворена минимум един месец, информира Христо Бозуков.

Пловдивчанинът е съорганизатор със своя преподавател Владимир Аврамов. Изложбата е получила подкрепата на Великотърновския университет и Общината.

Миналата година артрозалиадата се реализира в Градската художествена галерия в Пловдив, а малко-по късно и на Винария 2012 в Международния панаир.

Съвпадение между ремонтни дейности в Галерията и датата на изложбата са били единствената причина тази година „Артрозалиада – живописен пир на виното” да няма пловдивски адрес на осъществяване.

Направихме художествен спектакъл с високи стойности, подчерта пред www.kupih.com Христо Бозуков. През миналата година той гостува на сайта с интервю, в което разкри, че е най-трудно да съсредоточиш модела и да заеме специални  пози. Художническите способности на Христо Бозуков са унаследени. Баща му Нанко Бозуков, специалист по информационни технологии и доцент в УХТ, често се отдава на екзотичния арт. Кога с четка или молив, кога с компютърната програма, изважда инфо Христо за извънаудиторните приложности на баща си.

Талантът като талант също е една вибрация, която няма график на проявите в точен ден и точно време. И може би именно в тази свободност талантът се проявява като функция, отразяваща творческите симптоми. Та така е и в тези картини. Те отразяват живописния пир на виното, поднасят го на зрителя предизвикателно, че чак той да пожелае да е част от сюжета на художествената артрозалиада, конкретизира пред сайта Христо Бозуков с думи от официалното си слово приветствие при старта на изложбата.

В тазгодишната артрозалиада той участва с няколко картини – „Вино и любов”, „Пиян от любов”, „От воле” , „На дъното”.Сигналните заглавия Христо обясни не само с творческите стихии на двата празника. Нова дама е артрозалиадата в сърцето му. Тя е фен на топлите цветове и артобективът й търси изображения с иновационни сюжети сред нестандартните художнически решения на Христо Бозуков.

 

Leave a Reply