Елитарен спектакъл на „Стихослужения”

В елитарна атмосфера прозвучаха „Стихослужения” от Тодор Биков. Известният интелектуалец събра в Драматичния театър снощи представители на културната общественост.

Историкът д-р Тодор Радев откри премиерата и в уводните си думи направи паралели между смисловите специфики и тематичната дълбочина в поезията на Тодор Биков с характерни концепции на водещи световни философи. После д-р Радев назова автора на „Стихослужения” рицар на словото в елитарната култура.

Актьорът Кръстю Кръстев, директор на Драматичния театър в Пловдив, композира рецитал по стихове на Тодор Биков, а музикалния фон на пианото поддържаше Евгения Тагарева.

Литературният анализатор Анжела Димчева пристигна от София и говори  в камерната зала на Драматичния. Анжела Димчева е автор и на предговора на „Стихослужения”, където демонстрира модернистична стилизация в тълкуването на поетическите постижения, откриващи се в стихосбирката.

Анжела Димчева нарече Тодор Биков поет със свръхчувствителна мембрана, в чието творчество витае Божията любов, и адресира послание към публиката да извлича кодираните послания в поетическите творби на автора.

Рецитал на свои стихове направи и самият Тодор Биков, а след поредиците от впечатляващи аплодисменти той раздаде и поредица автографи.

На снимката от дясно на ляво: рецитал на актьора Кръстю Кръстев, д-р Тодор Радев, Анжела Димчева и Тодор Биков.

One thought on “Елитарен спектакъл на „Стихослужения”

  1. Благовеста Вичева on

    И аз бях на премиерата. Всичко беше, както информира и оценява авторът на статията. Ще ми липсват подобни култови преживявания! И изявите на съвършена духовност.

Leave a Reply