„Стихослужения” зазвучават за пловдивчани

„Стихослужения” ще звучат за пловдивчани във вторник – 26 март, от 18.00 в Камерната зала на Драматичния театър. Артсъбитието се организира от Съюза на българските писатели – София, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД – Пловдив, Клуба на дейците на културата, Драматичния театър и отдел „Култура” на община Пловдив.

„Стихослужения” са авторство на поета Тодор Биков. Както е известно, с неговото име се свързват и забележителни текстове из областта на публицистиката, политологията, литературната и художествената критика.

Актьорът Кръстьо Кръстев влиза в ролята на рецитатор на „Стихослужения”, а музикалният фон с авторски творби ще бъде на Евгения Тагарева. Водещ на премиерата е д-р Тодор Радев.

„Поезия от ръба на вселената ” е озаглавила предговора си към книгата литературният критик Анжела Димчева. Тя подчертава , че предметите в стихотворенията на Тодор Биков са метафорични кодове на философско и естетическо ниво, а „Стихослужения” нарича огненодишаща с вулканичните си образи книга.

В няколко цикъла, верен на мисловното си моделиране и своесебеизразната стилистична техника, поетът Тодор Биков настройва читателското съзнание към интерпретации, изискващи по-различна сетивност и поглед с обширни координати в смисъла и далечините, към които го е насочил авторът на „Стихослужения”.

Leave a Reply