Преглеждат безплатно очите две седмици

Кампания за безплатни прегледи за глаукома и катаракта организира Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” от 11 до 22 март. Акцията е във връзка със Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда в периода  11 -15 март.

Поради традиционно големия интерес от страна пациентите всяка година, и през 2013 г. решихме прегледите да продължат две седмици, обясни началникът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Консултациите за превенция на глаукома и катаракта включват измерване на очното налягане. Желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на телефон 032 602 649, всеки делничен ден от 11 до 22 март, във времето от 8:00 до 13:00 ч.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социалнозначимо заболяване. Много често болните с глаукома имат и вътрешно перде, т. нар. старческа катаракта. Затова, когато се прави скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се извършва и пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години, например катаракта, свързана с възрастта макулна дегенерация и др.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.

Очните лекари препоръчват  във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда за шеста поредна година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година кампанията протича под надслов „Чудесно е да виждате света всеки ден, така че не позволявайте да получите глаукома“.

 

Leave a Reply