Георги Убинов – Графа сложи чар до вълшебен миг на Светлана Желязкова

Познатият като многовалентен творец Георги Убинов- Графа участва във Великденската изложба „Цветове”, открита снощи в Дружеството на пловдивските художници. Публиката видя картината на Убинов, назована „Чар”. Популярният футболист на „Ботев” дойде в залата със съпругата си Маргарита и свои приятели. Графа влезе в артистичен дрескод и в типичния си   стил да вижда в широк периметър направи бърз обход на изложените творби.

Георги Убинов е автор на поредица от самостоятелни изложби, като най-новата сред тях бе през 2012  под наслов „Пловдивските църкви”. В началото на тази година Убинов представи в книжарница „Хеликон” книгата си „Принципите ДОС и ДОЖ”, публикувана и в превод на английски, направен от Ганка Коева. „Принципите ДОС и ДОЖ” е четиво, концентрирало философията и антропологията в синтетично цяло, посочват за книгата изследователи.

Верен на мисловната си стилистика, Георги Убинов-Графа е кодирал архетипи в картината „Чар”, констатира www.kupih.com. Останалото е интерпретация на зрителите…

Минути след старта на изложбата Убинов влезе в творчески разговор с авторката на две от платната, които бяха привлекли погледа му – „Юлска нощ” и „Един вълшебен миг”. Картините са авторство на Светлана Желязкова. Женските образи доминират в нейното творчество. Жената носи по-голяма пластика, интерпретира пред сайта Светлана артрешенията си за наситеното присъствие на женското начало в творбите й.

„Един вълшебен миг” отразява желанието за среща сам със себе си, заявявайки удоволствието да се преоткриваш. Фигуралната композиция характеризира картините ми, посочва художничката за спецификите в собственото си творчество. Нощта носи особени чувства. Тя е загадъчна, дефинира Светлана за нощта и нейното отражение в художествените й замисли.

В разговор с нея екипът на  www.kupih.com интерпретира по формулата един вълшебен миг в юлска нощ е равен на чар, разигравайки заглавията на двете творби и изложената паралелно до тях „Чар” на Георги Убинов. Трите произведения намират обединителна линия в излъчваната топлина, анализира Светлана Желязкова триадата от наслови, които по принципа на неслучайността се оказаха в геометричен контакт.

Светлана завършва „Сценография на музикално-сценичните жанрове” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и участва в национални и международни изложби.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов и Вихра Григорова приветстваха творчески участниците в изложбата и техните гости. За духа на твореца, импулсите да се създават художнически произведения и изкуството като светоглед, бяха част от акцентите при откриването на изложбата „Цветове”. Почти 60 автори участват със свои творби. Изложбата е подредена в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон” 32. То е най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници.

2 thoughts on “Георги Убинов – Графа сложи чар до вълшебен миг на Светлана Желязкова

  1. Симеон Българанов on

    Много красив репортаж! Ако всички медии,сайтове..действат така етично ,ако в тях15% е критичноста ,а 75% е градивноста и позитивизма,както прави вашето електроно издание;България по скоро би станала приказно място за живеене.Поздравления за автора Тенчо Дерекювлиев ,от чиито статии блика добронамереност.Да даде господ на България повече такива пишещи братя!

  2. Аспарух Илиев on

    Приветствам автора за този материал. Познавам г-н Убинов като негов ученик по футбол преди години. Харесвах го като треньор, а съм виждал и други негови картинил Г-н Дерекювлиев представя в статията си много вярно неспокойния дух на Жоро Убинов-Графа. Бях и на представянето на книгата Принципите ДОС и ДОЖ на български и на английски. И там ми се стори, че авторът беше организатор на събитието. Представи го по много оригинален начин. Пожелавам му успех в работата и да продължава да пише такива силни материали, проникновени и задълбочени.

Leave a Reply