Силвия Томова представя „Тит от Никомедия” в Spirt & Spirit

Силвия Томова гостува в Литературния клуб Spirt & Spirit довечера от 19.00. Сцената е позната – в Петното на Роршах. Разговора с авторката ще води Александър Секулов. “Тит от Никомедия” е представяният роман. Издаден е от “Жанет 45″. Изателската къща и литературният клуб са съорганизатори на събитието.

Силвия Томова е завършила специалностите „Дефектология“ и „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е в „Литературен вестник“, „Литературен форум“, „Словото днес“, списание „Книгите днес“ и др. През 2001 г. излиза първата й книга – романът „Кожа“, а през 2006 г. сборникът с разкази „Добър ден, Р.“. През 2007 г. той получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ „Рашко Сугарев“. Носител е на приза „Книга на годината“ на академия „Либер“ (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски. „Тит от Никомедия“ е вторият й роман.

Романът е своеобразна летопис за уязвимостта на човешкия дух, за крехките основи на нашата цивилизация, за пътя към властта и за неизбежния крах на всички светове и на всяка власт. Но това е история и за силата на съзиданието, за паметта, която трябва да съхраним, за да се опазим като живи и мислещи човешки същества.
Какви са били първите християни, докъде е проницаемо съзнанието за божественост – историята не е еднозначна, понякога премълчава, а друг път митовете засенчват, украсяват или направо изкривяват фактите. Но Тит говори – както никой досега, в духа на латинския панегирик, с енергията на далматинската проза. Изречени така изящно и чувствено, тези думи имат сила на пророчество, пишат на  сайта си от Издателска къща „Жанет 45”.

 

Leave a Reply