Лектор Курмандзи стартира новогръцките дни, студенти вадят ястия

0

Дни на новогръцкия език организира Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” от 20 до 22 май, информират от едноименния сектор във Филологическия факултет. С публична лекция на преподавателя от Янинския университет в Гърция г-жа Елени Курмандзи стартира програмата на събитията. Лекцията е в Библиотеката за новогръцки език, литература и култура в новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски” – бул. „България” №236, семинарна зала 336, и е посветена на живота и творчеството на известния писател Димитрис Хадзис, посочват организаторите.

Уършок по превод и прожекция на документален филм за Хадзис, предоставен от дигиталния архив на Националната телевизия на Гърция – ЕРТ, предстои във втория ден на празненствата. От 16,30 до 19,00 ч. във вторник в Учебния театър на ПУ „Паисий Хилендарски” в Ректората студенти, изучаващи новогръцки език, ще представят и театралния спектакъл „??????, ????? ???????”. След постановката в двора на Ректората започва демонстрация на кулинарна изложба на гръцки ястия, приготвени от студентите. В сряда от 16:00 ч. е организирана среща разговор между студенти и преподаватели по проблемите върху изучаването на новогръцкия език във висшите учебни заведения на България.

През 2012 неолинистите честваха десетгодишнината от старта на специалностите с новогръцки език в Пловдивския университет. Инициативата е своеобразен мост между преподаватели и студенти, каза при откриването на миналогодишните юбилейни тържества преподавателят по новогръцки език гл. ас. Галина Брусева (вдясно на снимката). Ние отворихме тази седмица за целия Пловдивски университет.  Цяла седмица ще получаваме знания за Гърция и гръцкия език извън стандартните упражнения. Нека това да бъде седмица на сетивата, беше призивът на гл. ас. Величка Гроздева (вляво на фотокадъра).

Секторът по новогръцки език бележи поредни успехи и през академичната 2012/2013. Шест приза са спечелени от бакалаври и магистри на специалностите с новогръцки в национален конкурс за превод на поезия и проза, пише в новия си брой вестник „Пловдивски университет”.

Преводът е предизвикателство, а работата в часовете по новогръцки е катализатор за студентите. Колкото повече четем, толкова повече знаем, коментира пред академичното издание за техниките на преводаческото изкуство гл. ас. Галина Брусева в материала „Млади преводачи от университета се представиха достойно в национален конкурс”.

Leave a Reply