Поети и белетристи академично наградени

Академичното издание „Пловдивски университет” раздаде наградите на отличилите се участници в конкурса за поезия и проза. Главният редактор на вестника – поетът и журналистът Тильо Тилев, връчи персонално призовете. Тазгодишният конкурс е двадесети поред, стана ясно на официалната церемония. Досега са наградени над 300 човека, а в конкурса са участвали десетки автори, които впоследствие се превръщат в известни имена в най-новия период на българската литература.

Филолозите водят първенството участие в този конкурс, но и представителите на другите специалности заявяват творческа дарба. Явно литературният талант не е приоритет само на филолозите, анализира Тильо Тилев. Той заедно с литературоведа доц. д-р Николай Нейчев и поетесата Катя Белчева са журирали конкурса.

Три поощрителни, две трети и една втора награда бяха раздадени за поезия. Най-високата награда в случая е втората и неин носител е Калин Петров, автор и на издадената от „Хермес”стихосбирка„Фантазматофилия”.

Две поощрителни и две втори награди са призовете за белетристика, като едната втора награда стана притежание на докторантката по българска литература Велика Гюлемерова.

„Пловдивски университет” продължава традицията да връчва и почетното звание „доктор хонорис кауза” на вестника. С тога на церемонията се облече поетът Румен Денев. В академичното си по ритуала слово той говори в екзистенциално-философски аспект и виталността на българския народ през вековете.

Leave a Reply