24 май – кодове и послания от буквите!

Празникът на духовността обединява в центъра на националнокултурната традиция. 24 май е споделяно събитие в светогледа на хуманитаристи, разбираемо пристрастени към величините му, и хуманитарно неангажираните люде, за които писмеността като комуникативна система и буквите като знакова реалност са сред основните фактори в темповете на цивилизационното развитие.

Творците творят своепразника на 24-и, за да го разгърнат върху усещанията на широката си рецептивна публика. Изпълнителите на словото съпреживяват 24-и, за да потърсят и неусещани негови значения. Потребителите на словото – без думата да звучи икономизиращо – усвояват от климата на деня и психологизма на празникосъстоянието.

Възможни са още много диференциации и типологии за значението на 24-и май и присъствието му в зоната на знаково нестандартното, което въпреки календарната си традиционност излъчва иновации. Те са в наслагванията на смисли, а насложените смисли продуцират нови модели и световъзприятия в лоното на хуманитарното знание и за писмеността като система от кодове и послания.

Честит празник!

Leave a Reply