Лечебни билки и Еньова буля: Еньовден е!

Categories Календар
0

Най-голяма лечебна сила билките имат на Еньовден. Така е утвърдила народната традиция. Билките са чудодейни особено при изгрева на слънцето.

Народните вярвания представят Еньовден и като времето, от което започва да намалява денят. Даже се казва ,че годината клони към зима.

Ранният изгрев на слънцето се свързва с окъпването му в „живата вода”. Със слънцето е свързано и гадаенето за здраве и берекет. Вярва се, че която мома го види при изгрева му сутринта на празника, тя ще е изпълнена със здраве и с пари.

Характерен е и обичаят Еньова буля. Тогава всички моми се събират  и обличат като булка момиченце на 5-6 години. Слагат му дълга бяла риза и червена връхна дреха – кават. После го забулват, като булото е червено. Сребърна пара и венец от еньовче му поставят на главата.

След тези практики силна мома взема Еньовата буля и момите поемат из  селото, нивите, градините, кладенците и чешмите, пеейки непрестанно еньовденски песни. С ритуала молят от св. Еньо здраве и плодородие.

Сетне  отвеждат Еньовата буля в къщата, където са я приготвяли. И започва напяването на момините китки. Момите са ги набрали още предния ден  и са оставени в бяло менче под трендафил: през нощта да ги видят и погалят звездите.

Еньовата буля изважда една по една китките, а момите припяват с наричания за какъв момък ще се омъжи девойката.

Еньовден събира ведно народното и православното измерение. Днес Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител. А в народния календар празникът е причисляван до Коледа, Великден, Гергьовден.

На Еньовден празнуват  и на българските фармацевти.

 

Leave a Reply