Орденът на академичните палми е в Пловдив

0

На тържествена церемония в Университета по хранителни технологии – Пловдив (УХТ), проф. д-р инж.  Симеон  Василев (вляво), ръководител на Центъра за франкофонско обучение в УХТ, беше удостоен с Кавалер на Националния орден на Академичните палми. Приза връчи посланикът на Република Франция Н.Пр. Филип Отие (в средата). Най-старото френско отличие проф. Василев получава за заслугите си към развитието на френско-българското сътрудничество в областта на науката и висшето образование. За първи път награждаването се извършва извън територията на френското посолство, информират от технологичната алма-матер.

В приветствието си ректорът на УХТ проф. д.т.н. инж. Кольо Динков (вдясно) подчерта високото признание на френската държава към университетския Франкофонски център и неговия ръководител. Проф. Динков изрази признателност на Н.Пр. Филип Отие за ,,изключително добронамереното отношение към Университета по хранителни технологии”.

На церемонията присъстваха представители на Френския институт в България начело с проф. Жил Руе – аташе по културно и университетско сътрудничество в България. Другите двама носители на ордена – проф. д-р инж. Желязко Симов и ст.преподавател Жана Кръстева аплодираха проф. Василев. В залата дойдоха и десетки колеги на проф. Василев – преподаватели в Универистета по хранителни технологии и други университети.

Какво каза в академичното си слово проф. д-р инж. Симеон Василев, очаквайте на сайта.

 

Leave a Reply