6 000 искат ПУ, двама с половин век разлика

0

Близо 6000 души до момента са подали документи за участие в класирането за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, информират от алма-матер. Срокът за документите се удължава до 17 юли включително (без събота и неделя) в Ректората на ул. „Цар Асен” №24 в Пловдив. За тези, които ще подават документи on-line, крайната дата е 15 юли – на сайта на университета: uni-plovdiv.bg.

Новият срок не се отнася за кандидат-студентите,  участващи в конкурсните изпити от 5 до 17 юли, а единствено за тези, които ще кандидатстват с оценка от матури и награди от олимпиади, с придобит международен сертификат и оценка от изпит от предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски“, поясняват от Пловдивския университет.

В настоящата кампания на университета най-възрастният кандидат е роден през 1946 г. и желае да следва „Право“, а най-младият – през 1996 г. и кандидатства „МИО“, „Финанси“ и други икономически специалности.

Конкурсните изпити през юли са за класиране за прием в бакалавърските програми на Пловдивския университет. През новата академична година висшето училище ще приеме 3410 бакалаври в редовна форма на обучение и 780 – в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека– 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна. Единствено за Техническия колеж в Смолян има 100 бройки за ОКС „Професионален бакалавър”. Завършилите колежа могат да продължат образованието си в някои магистърски програми както в Пловдивския университет, така и в други висши училища.

 

Leave a Reply